IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Дубай продължава да върви надолу

И продажните цени, и наемите отчитат умерени спадове през първото тримесечие

10:30 | 01.06.16 г.
Пазарът на имоти в Дубай продължава да върви надолу

Цените на жилищата и наемните нива в Дубай продължават да отчитат спад и през първото тримесечие на годината, сочат актуалните данни на Обединените арабски емирства (ОАЕ), цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Темата за достъпността става все по-важна в пазара на недвижими имоти на емирството, посочва се още в доклада.

Наемите на достъпните жилища са се понижили с 2% за тримесечието, а на жилищата в по-високия сегмент – с 3%. Понижението се обяснява с решимостта на наемодателите да задържат наемателите, като не настояват за по-високи наемни равнища при подновяване на договорите заради свиването и на потока от хора към Дубай през последните месеци.

В някои икономически сектори бяха прекъснати жилищните помощи, а немалко фирми започнаха и процес по съкращения на персонал. В тази връзка много собственици предпочитат да запазят наемателите си и да предоговорят наемите, вместо да останат с празни жилища, които не им носят доход.

В сравнение с предходното тримесечие продажните цени като цяло остават сравнително стабилни, с изключение на цените във високия сегмент, където спадът достига около 2% и при вилите, и при апартаментите.

Общата стойност на сделките с жилища през първото тримесечие обаче се е понижила с 25 на сто на годишна база, а броят на сделките – със 17 на сто, показват данните. Отчетената средна продажна цена на закупените за периода жилища е с 11% под нивата от същия период на миналата година.

В някои райони на Дубай обаче има и ръст на цените на жилищата, главно заради елементи, като озеленяване и други инфраструктурни съоръжения. В повечето райони обаче цените отчитат умерен спад в рамките на 5 на сто спрямо предходното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още