Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Пазарът на имоти в Кипър продължава да се възстановява и през 2018 г.

Стабилен растеж на пазара се вижда през цялата изминала година въпреки лекия спад на продажбите през декември

Пазарът на имоти в Кипър продължава да се възстановява и през 2018 г.

Снимка: pixabay.com

Последните 12 месеца са били положителни за пазара на жилищни имоти в Кипър, но ръстът на продажбите явно се е забавил към края на 2018 г., посочва PropertyWire.

Последният анализ на KPMG сочи, че след острия спад на имотния пазар през 2013 г., най-вече заради икономическия колапс, той се е възстановявал всяка година от 2014 г. насам.

Още по темата

Продажбите на годишна база са се увеличили с 43% през 2016 г. - най-силното възстановяване за периода, и с 24% през 2017 г. Данните за цялата 2018 г. все още не са налични, но според доклада тя е напът да отбележи подобни на 2017 г. резултати.

Докладът казва още, че увеличението на цените е вървяло ръка за ръка с подобряващата се икономическа ситуация, която доведе до по-добри нива на доверие на местно ниво и засилване на местното търсене.

Освен това различните правителствени стимули не само са засилили местното търсене, но и са довели до ръст на външното такова. Те включват премахването на данъци върху недвижими имоти, схеми за постоянно жителство и натурализация на инвеститорите.

Анализът показва още, че броят на разрешителните за строеж се е увеличил с 8% през първата половина на 2018 г., а стойността им – с 20%. Най-големият ръст в броя на разрешителните се вижда в Ларнака – 25%, а Фамагуста бележи най-острото повишение от гледна точка на стойността – 86% на годишна база.

Активността в недвижимите имоти продължава възходящата си тенденция през 2018 г., като продажбите са нараснали с 21% на годишна база. Лимасол държи най-големия пазарен дял с 37%, а Фамагуста – най-голямото увеличение на продажбите с 37%. Международните купувачи са закупили със 103% повече имоти в сравнение с първите три тримесечия на 2017 г., което прави 48-процентен дял от целия пазар.

Последните данни от министерството на земите и проучванията обаче сочат, че през декември 2018 г. продажбите са се свили с 48% в сравнение със същия месец на 2017 г. Това е първият спад на сделките от 19 месеца насам.

Това понижение обаче може би не е особено важно, тъй като през декември 2017 г. бе отбелязан сериозен ръст на продажбите на поземлени имоти за застрояване след решение от ноември 2017 г. да се въведе ДДС в размер на 19% върху продажбите на земи от началото на 2018 г., което увеличи продажбите през последния месец на годината.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Кипър започва да строи „достъпни” жилища на фона на луксозните небостъргачи