IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Португалия се възстановява от кризата

Програмата за т. нар. "златни визи" подкрепя позитивния тренд на пазара в страната

10:11 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на имоти в Португалия се възстановява от кризата

Точно както много други проекти в сектора на имотите в Португалия Oeiras Golf & Residence в продължение на години имаше проблеми заради кризата, пише Wall Street Journal. Само 60 от планираните 500 жилища, заобиколени от голф игрище, бяха построени. Продажбата им освен това вървеше бавно.

През последната година обаче ситуацията започна да се променя. Жилищата вече са продадени и се очаква да тръгне строителството на нови 16 вили и на още 60 апартамента.

По-добрите перспективи пред Oeiras Golf & Residence и други подобни проекти се дължат на програмата на правителството за „златни визи“, които се издават на инвеститорите на жилищния пазар. Към края на май Лисабон е издал над 1 100 „златни визи“ заради инвестиции в имоти на обща стойност около 650 млн. евро. Повечето от инвеститорите са придобили жилище в Oeiras Golf & Residence.

Програмата си спечели критиките на много анализатори, които се опасяват, че търсенето на имоти от чужденци ще подкрепи ръста на цените и ще направи имотите слабо достъпни за местните купувачи.

Други обаче вярват, че програмата е полезна за икономиката. Очакванията са, че обемът на инвестициите в имоти по програмата „златна виза“ ще достигнат 1 млрд. евро до края на годината.

Около 80 на сто от купувачите по програмата са от Китай, сочат данни на португалската правителствена агенция, която отговаря за привличането на чуждестранни инвестиции. Много от тях са продали други имоти в Пекин и Шанхай, за да инвестират в чужбина.

Възстановяването на чуждестранния интерес към сектора на имотите в Португалия е още едно проявление на възстановяването на еврозоната от финансовата криза. През първото тримесечие на годината в Лисабон например са били продадени почти 16 500 жилища спрямо малко под 9 700 година по-рано.

На фона на възстановеното търсене строителните компании също се връщат към живот. Инвестиционната компания Habitat Vitae Investimentos Imobiliaros S.A. например през последната година е продала всички жилища в 6 сгради в Лисабон, най-вече на чужденци, и вече разполага с достатъчно капитал, за да стартира нови проекти. В момента компанията превръща стара офис сграда в жилищна, като проектът се рекламира в Китай, Сингапур, Хонконг и Дубай.

Програми за привличане на чужди инвеститори с т. нар. „златни визи“ осъществяват и Испания, Кипър, Малта и Гърция. От началото на тази година например в Испания са били издадени 70 „златни визи“, като анализатори очакват темповете на ръст на издадените разрешителни за пребиваване да се засилят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още