IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти във Франция падна в капана на продавачите

Купувачи и продавачи имат сериозни разминавания в очакванията за цените

10:09 | 23.04.13 г.
Пазарът на имоти във Франция падна в капана на продавачите

Един от всеки четири апартамента в Париж, обявени за продажба чрез Agence Etoile, не може да бъде продаден дори при рекордно ниските лихви по ипотеките, тъй като купувачите и продавачите имат сериозни разминавания във вижданията си за цените, съобщава Bloomberg.

“Има запаси на пазара, които са твърде скъпи, а продавачите не желаят да занижат цената. Купувачите пък са изключително селективни”, коментира Кристин Перисел от агенцията.

Икономиката във Франция е в тежка ситуация, безработицата достигна 15-годишен връх, цените на имотите са близо до рекордни равнища, но заради новите данъци домакинствата охладиха желанието си да инвестират в собствено жилище.

В началото на кризата банките затегнаха кредитирането, но от януари тази година подновиха атрактивните оферти за потенциалните купувачи на имоти. Средните лихви се понижиха с още 0,8% до рекордно ниските 3,34% през първите два месеца на годината, но въпреки това новоотпуснатите ипотеки продължават да се понижават, сочат данни на централната банка на Франция. Самите банки съобщават, че търсенето на ипотеки е продължило да намалява през март.

Продажбите на нови жилища пък са се понижили с 18% през 2012 г., а на стари жилища – с 12%. За 12-те месеца до края на февруари спадът при продажбите на стари жилища се е задълбочил до 22%.

Темповете на спад на цените на имотите във Франция обаче не са толкова резки. През последните 15 години цените нараснах със 163%, а досега са се понижили с 2,9 на сто от пиковите равнища, достигнати през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още