Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Пазарът на имоти за здравни грижи в Европа става все по-атрактивен

В световен мащаб към 2050 г. 1 от всеки шестима възрастни ще е над 80-годишен в сравнение с 1 от 15 към момента, което дава привлекателни перспективи за печалби

Пазарът на имоти за здравни грижи в Европа става все по-атрактивен

Снимка: Pixabay

Европейският пазар на имоти в сектора на здравните грижи привлича все по-големи обеми средства. Насочените към този сегмент от пазара инвестиции са нараснали повече от два пъти спрямо 2015 г. до 6,5 млрд. евро годишно, показват данни, включени в доклад на консултантската компания Knight Frank.

Увеличава се инвестиционният апетит за активи в сектора, свързан със здравните грижи за възрастни хора до рекордните 2,5% от всички сделки с бизнес имоти, отчита компанията.

Това е част от нарастващата тенденция сред инвеститорите да търсят алтернативни сектори, които осигуряват дългосрочни доходи, да разнообразят своите портфейли, а и да се възползват от демографията.

Още по темата

Освен това, в много европейски страни домовете за грижи за възрастни са в голяма степен частна собственост, което означава, че представляват най-достъпния пазарен сегмент за инвеститорите от по-широкия европейски сектор на здравеопазването.

Коефициентът на заетост в европейските домове за грижи за възрастни е най-висок от всеки клас активи на пазара на бизнес имоти – обикновено близо до 90%. В комбинация с увеличаващите се такси и нововъзникващия брой ефективно управлявани оператори, това привлича допълнителен интерес за инвеститорите, особено като се има предвид натискът за намаляване на доходността от другите активи на ключовите пазари.

Търсенето на легла за грижи за възрастни хора остава стабилно в Европа и при продължаващото застаряване на населението ще има безпрецедентно търсене на жилищни услуги и грижи през следващите десетилетия. Това създава огромна възможност за тези, които искат да инвестират, коментира Джулиан Еванс от Knight Frank.

Великобритания привлича най-голям дял от тези инвестиции – 33% за последните пет години, следвана от Германия с 25% и Франция с 10%. В трите страни има значително търсене на домове за грижи и изградена здравна инфраструктура. Инвестициите на френския пазар се очакла бързо да се увеличат заради облекчаването на регулациите, подчертава се в доклада.

Испания и Италия имат по-слабо развити пазари за грижи за възрастни поради акцента върху неформалната грижа. Испания обаче ще е втора в света по население над 80 години към 2050 г., като ще я изпревари само Япония, което ще привлече инвеститори в сегмента.

В световен мащаб към 2050 г. 1 от всеки шестима възрастни ще е над 80-годишен в сравнение с 1 от 15 към момента. В резултат на това оценките показват, че разходите за дългосрочна грижа в цяла Европа ще нараснат до 3% до 5% от БВП през 2060 г. спрямо 1,8% в момента.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Ще сложи ли пандемията край на Airbnb?