IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в Сингапур с най-лошото си представяне от 13 години

Мерките за "охлаждане" на пазара, намаляващата имиграция и свръхпредлагането оказват натиск

11:10 | 09.12.15 г.
Пазарът на жилища в Сингапур с най-лошото си представяне от 13 години

Пазарът на жилищни имоти в Сингапур отбелязва най-лошото си представяне от 13 години насам заради мерките на местното правителство за „охлаждането“ му, пише онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Цените на имотите в мегаполиса са паднали с повече от 8 на сто от пиковите им равнища, регистрирани през септември 2013 г., отчита рейтинговата агенция Fitch. Спад на цените се отчита вече осем поредни тримесечия, като тенденцията се очертава да продължи и през следващите.

Освен правителствените мерки, за спада на цените сериозна роля играят още намаляващата имиграция и свръхпредлагането на имоти. Според данните на агенцията предлагането на имоти в момента надвишава търсенето, което също води до забавяне на продажбите. В резултат Сингапур – някога един от най-атрактивните пазари както за местните купувачи, така и за чуждестранните инвеститори, вече е пазар, подвластен на купувачите.

Рейтинговата агенция отбелязва, че Сингапур отчете значителен ръст на имиграцията до глобалната финансова криза през 2008 г. Това също имаше връзка с бурното развитие на пазара на имоти.

В резултат на засиленото търсене преди кризата предлагането на имоти значително нарасна през последните седем години. От края на 2013 г. обаче имиграцията започна да се забавя чувствително – ръстът ѝ достигна 2,1% към септември т.г. спрямо 4% през септември 2013 г.

Постепенно предлагането изпревари търсенето на жилища, особено във високия сегмент от жилищния пазар, което доведе и до ръст на празните жилища.

Същевременно сингапурското правителство наложи серия рестрикции на пазара, за да предотврати спукване на имотния балон. Максималният размер на кредитите за покупка на жилище е ограничен до 60 на сто от стойността на имота, бяха увеличени данъците за имотите, беше въведен и гербов налог при продажбата на индустриални имоти също с цел ограничаване на спекулациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още