IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в Турция върви нагоре въпреки икономическите проблеми

Страната е все по-интересна за чуждестранните купувачи

16:06 | 02.10.15 г.
Пазарът на жилища в Турция върви нагоре въпреки икономическите проблеми

Пазарът на жилищни имоти в Турция е сред най-добре представящите се в Европа въпреки скромния ръст на икономиката на страната, пише онлайн изданието globalpropertyguide.com.

За годината до края на второто тримесечие националният индекс на цените на жилищата е нараснал с близо 19 на сто (малко под 11 на сто, коригиран с инфлацията), сочат данните на турската централна банка.

Спрямо първото тримесечие цените на жилищата в югоизточната ни съседка са се повишили с малко над 5 на сто (3,35% с корекция с инфлацията).

В Истанбул е отчетен най-бърз растеж на цените на жилищата – 27,6% за периода април – юни спрямо същия период на миналата година. В столицата Анкара годишният ръст достига малко над 12 на сто, а в Измир, третият най-голям град в страната – почти 16 на сто.

Цените само на новите жилища също отчитат двуцифрени ръстове – 17,4% на годишна база (9,5% при корекция с инфлацията). В Истанбул ръстът достига близо 26 на сто, в Измир – почти 17 на сто, а в Анкара – над 14 на сто.

Очаква се цените на имотите в Турция да продължат да се увеличават през тази година.

Експерти припомнят, че в периода 2007-2011 г. цените се понижиха с 2% (коригиран с инфлацията спадът достига 29 на сто) заради забавянето на икономическия растеж. Оттогава обаче цените ускоряват растежа си въпреки политическите и икономически проблеми на страната, колапса на националната валута и неудовлетвореността от правителството.

От януари 2010 г. досега цените на новите жилища в Турция са скочили с над 60 на сто. Въпреки силните ръстове обаче продажбите продължават също да се увеличават с бързи темпове.

Строителството също отговаря на засиленото търсене, макар че издадените разрешителни за строеж още не са стигнали предишното пиково равнище, достигнато през 2005 г.

Страната е все по-интересна за чуждестранните купувачи. Анкара отвори за първи път пазара си на имоти за чужденци през 2002 г., като оттогава непрекъснато разширява зоните, разрешени за сделки с чужденци, и премахна и реципрочната клауза – да могат да купуват имот и само граждани на държави, в които и турците имат право да купуват жилища.

Бумът на пазара в Турция се подкрепя и от ниските лихви по ипотеките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още