IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти в Русия е в подем

Хората, които са готови да поемат рисковете на руския пазар, могат да се възползват от сериозна възвръщаемост

11:34 | 19.06.13 г.
Пазарът на луксозни имоти в Русия е в подем

През последните години руснаците си извоюваха репутацията на купувачи на луксозни имоти в градове като Лондон, привлечени от статута им на сигурни убежища, пише CNBC. Пазарът на луксозни имоти в руската столица обаче предлага страхотна възвръщаемост за хората, които са готови да поемат рисковете му, твърдят анализатори.

Търсенето на пазара на луксозни имоти в Москва и съответно цените на тези имоти нарастват, според експерти от бранша. Градът привлича както местни, така и чуждестранни купувачи.

"Много руски купувачи инвестират както в Лондон, така и в Москва", коментира Олга Тараканова от Knight Frank Russia. Според нея качеството на строителството и дизайна са "абсолютно сравними с луксозните жилища в Лондон и Париж".

"Цените на повечето имоти на пазара през последните 3-4 години са се увеличили два пъти... Дори и на пазара на препродажби има някои имоти, построени преди 5 или 6 години, които в момента струват по 35 000-50 000 долара/кв. м", допълва тя.

"Има страхотна възможност за доходи от инвестиции, вариращи между 30 и 70% годишно в Москва", посочва още Тараканова.

За сравнение луксозните имоти в центъра на Хонконг (вторият по цени пазар на луксозни имоти в света) са стрували по 47 500 долара/кв. м през последното тримесечие на миналата година. В Лондон пък, който се нарежда на трето място, в елитни райони като Кенсингтън цените са приблизително 41 000-46 300 долара/кв. м.

Според доклад на Ernst & Young голяма част от европейските компании от сектора на имотите смятат, че Русия е привлекателна или много привлекателна за инвестиции в имоти. Близо половината от анкетираните очакват повишение на цените на жилищните имоти на първокласни локации в Москва и Санкт Петербург, докато през 2012 г. подобно мнение изразяваха около една трета от инвеститорите.

Пазарът на жилищни имоти в Русия обаче крие някои рискове. Тараканова от Knight Frank посочва, че още в първоначален етап на строителство купувачът трябва да плати 100% от исканата цена. Освен това чужденците дължат и 30% данък върху печалбата от продажбата на имот.

Повечето рискове са свързани със забавянето на строителния процес, невъзможност за връзка с местна инфраструктура (вода, канализация и т.н.), както и опасност от замразяване на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още