IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни жилища в Токио е в апогея си

Богаташи от страната и инвеститори от Азия изкупуват с размах скъпи апартаменти в централната част на японската столица

14:15 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Силното търсене на луксозни имоти е светлина в тунела на имотния сектор в страната. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Силното търсене на луксозни имоти е светлина в тунела на имотния сектор в страната. Снимка: архив, Ройтерс

Япония може и да е в рецесия, но това не може да се каже за бума, който се наблюдава на пазара на луксозни имоти там. Водената икономическа политика от японския премиер Шиндзо Абе, наричана „абеномика“, успя да оживи фондовата борса и да увеличи състоянието на най-богатите хора в страната, които започнаха да купуват скъпи апартаменти в Токио с размах, предаде CNBC.

През септември на пазара бяха предложени най-скъпите новопостроени луксозни апартаменти след финансовата криза от 2008 г. Покупката на жилища в Parkhouse Gran Chidorigafuchi например премина при сериозен интерес от страна на купувачите.

„Продадохме всички апартаменти за един ден“, обяснява Казуки Саката, който е мениджър продажби в Mitsubishi Estate Group и отговаря за проекта. Имотите се намират в най-скъпите квартали на Токио, а сградата е с изглед към Императорския дворец и финансовия център на столицата. Имотите там са се продавали на цени между 160 и 542 млн. японски йени (между 1,34 и 4,54 млн. долара).

През лятото пък друг голям строителен предприемач - Nomura Real Estate Development, успя да продаде повечето от своите 81 луксозни апартамента средно за около 100 млн. йени всеки, отново само за един ден.

Същата е тенденцията и при други компании – Mori Building Co. е намерила купувачи за почти всичките си 70 апартамента в Toranomon Hills, които бяха предложени за продан през юни, обяснява Косе Аджима, генерален мениджър на отдела за продажба на луксозни жилища.

В момента няма липса на купувачи на пазара. От дружеството за недвижими имоти на Mitsubishi предлагат жилища и в комплекса си Parkhouse Nishishinjuku Tower, който се намира близо до общинската администрация на Токио. Цените за едностаен апартамент там стартират от 31 млн. йени. В същото време вече са получени запитвания за най-скъпите мезонети, които се очаква да се продават за около 350 млн. йени.

Силното търсене на луксозни имоти е светлина в тунела на имотния сектор в страната, който бе сериозно ударен от увеличаването на данъка върху потреблението от 5 на 8% през април.

„Смятаме, че оживлението по фондовите борси, което се получи, след като Шиндзо Абе стана премиер, доведе и до повишаване на богатството на заможните японци“, обяснява Хироюки Миямото, старши консултант в изследователския институт Nomura (NRI).

През 2013 г. около 1 млн. японски домакинства имат финансови активи за между 100 и 500 млн. йени (между 838 000 долара и 4,2 млн. долара). Богаташите са се увеличили с 25,4% в сравнение с 2011 г., обясняват още от NRI. Това, заедно с 8-процентното увеличение на супербогатите домакинства, води до факта, че стойността на имотите, притежавани от по-заможните, се е увеличила с 28,2% до 241 трилиона йени.

Тези хора инвестират само част от средствата си в малкия брой новопостроени луксозни апартаменти в най-скъпите жилищни зони на Токио, допълва Миямото.

Цените в Токио изглеждат разумни в сравнение с подобни висококачествени имоти в Хонконг и Сингапур например, обяснява и Дайсуке Китай, който е говорител на строителната компания Nomura Real Estate Development. Брокерите в Токио допълват, че една трета от инвеститорите в тези имоти са чужденци.

От агенцията припомнят, че основния японски борсов индекс Nikkei се е повишил със 72% от ноември 2012 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още