Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Пазарът на микроапартаменти в Германия процъфтява благодарение на студентите

През 2016 г. обемът от трансакции със студентски имоти в страната е достигнал 750 млн. евро

Пазарът на микроапартаменти в Германия процъфтява благодарение на студентите

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на микроапартаменти в Германия процъфтява благодарение на големия брой студенти в страната, които допринасят за популярността на този вид имоти, съобщава онлайн изданието Global Property Guide.

През 2016 г. обемът от трансакции със студентски имоти е достигнал 750 млн. евро и се е повишил почти пет пъти спрямо 2015 г., сочат данните на имотния сайт Tranio.com.

Обикновено инвеститорите купуват микроапартаменти, за да ги отдават под наем на студенти, хора, пътуващи по работа, сезонни работници, млади служители или туристи. Тези наематели търсят уединен, удобен и достъпен подслон. В други случаи купувачите се сдобиват с подобни имоти за собствени нужди.

Микроапартаментите са по-евтини в сравнение с други видове жилищни имоти заради по-малките си размери. В големи германски градове като Берлин, Мюнхен и Нюрнберг напълно завършени и обзаведени микроапартаменти струват между 120 хил. и 300 хил. евро, а паркоместата се продават между 15 хил. и 30 хил. евро.

Инвеститорите могат да купуват микроапартаменти, използвайки кредити. Чуждестранни граждани могат да вземат кредит до 50% от стойността на имота при годишна лихва от 2%. Таксите за ипотека възлизат на около 1% от стойността на заема.

Още по темата

Купувачите трябва да имат предвид и разходите при трансакцията, които възлизат на 10% до 15% от стойността на имота и включват данък върху продажбите (3,5%-6,5%), нотариална такса (1%-1,5%), хонорар за брокера (3,6%-7,1%) и такса за регистриране на имота (0,8%-1,2%).

След като се вземат предвид всички разходи за имота и за изплащане на ипотеката, минималната сума, от която инвеститорите се нуждаят за закупуване на апартамент, е 70 хил. евро. Ако купувачът вече има банкова сметка в Европа, няма нужда да посещава Германия, за да завърши покупката.

Купувачът плаща на вноски, когато купува микроапартамент „на зелено“. Ако плащането се забави, предприемачът има право да прекрати договора за покупка. В повечето случаи инвеститорите, които купуват микроапартаменти „на зелено“, получават банкови гаранции за пълно възстановяване на сумата, ако предприемачът не успее да завърши строителството.

Новопостроените апартаменти в Германия се предлагат с петгодишна гаранция. Ако собственикът открие дефекти в апартамента, строителният предприемач трябва да ги поправи безплатно. Той също така предлага гаранция до две години за интериора и мебелите в зависимост от условията на договора за продажбата.

Средната доходност от микроапартаменти в Германия е 3,5-4,5% на година. Тя е по-висока от доходността от традиционните апартаменти за дългосрочно отдаване под наем (2%-3%). Наемът на микроапартамент от 20 кв. м достига 500-600 евро на месец в Берлин и 750-900 евро на месец в Мюнхен.

В случая с краткосрочното и средносрочното отдаване под наем равнището на наемите се приспособява в зависимост от ръста на пазара, а собственикът може да прекрати договора и да изгони наемателите при забавяне на плащане. Тези правила не важат за дългосрочното отдаване под наем – повечето договори защитават наемателите от изгонване и повишаване на наемите в идните години.

Собственикът на микроапартамент може да го отдава под наем самостоятелно или да участва в проект за съвместна инвестиция, при който всеки инвеститор притежава дял от сградата. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Доста глупости има в тая статия. С Гугъл транслейт ли я преведохте?

Още от По света
Кои са опасните зони на нововъзникващите имотни пазари в света?