IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на офис сгради в Истанбул се трансформира

Заради превръщането на града в корпоративен и промишлен център в региона пазарът на имоти се е разширил почти двойно за последните 10 г.

12:23 | 04.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на офис сгради в Истанбул се трансформира

Стратегическото разположение на Истанбул между Европа, Близкия Изток и Африка превърна града в корпоративен център за региона на Близкия Изток и Северна Африка, като пазарът на офис сгради там се е разширил почти двойно през последното десетилетие, пише Property Magazine.

Според последното изследване на компанията за услуги в сектора на бизнес имотите CBRE този бърз растеж се дължи на няколко основни фактора, включително превръщането на Истанбул и регионът Мармара като цяло в промишлен център – резултат от разширяването на средната класа с добра покупателна способност както и наличието на млада, квалифицирана и рентабилна работна сила.

Другите причини са стратегическото географско разположение на Истанбул, близостта на града до логистична инфраструктура, икономическата, социално-икономическата и политическата стабилност на Турция, както и качеството на живот в страната.

Бързото построяване на много местни проекти, съчетано с историческата липса на придържане към световните стандарти пък доведе до създаването на пазар на офис сгради, доминиран от наличието на неотговарящи на стандартите запаси. А при високите цени на пространство в основните бизнес квартали на Истанбул собствениците на земя могат да поддържат агресивни политики по отношение на цената дори и при по-нискокачествени проекти.

CBRE обаче изтъква, че динамиката на връзката между търсенето и предлагането ще претърпи промяна, поне в краткосрочен план, заради увеличаването на модерните и енергийно ефективни запаси, които се появяват на пазара. Освен това градът се разширява към периферията, водейки до появата на квартали, в които компаниите настаняват свои подразделения.

„Истанбул премина през значителна трансформация през последните няколко години от инфраструктурна и географска гледна точка“, посочва директорът Проучвания в CBRE за Турция Диана Доган. „Планирано е 60% от наличните запаси на имоти (около 7 млн. сгради) да бъдат преправени до 2023 г.“, добави тя.

„Пазарът става по-конкурентен и наемателите се възползват от новото предлагане. Това предлага повече възможности на местните и международни корпорации, които искат да засилят максимално стратегиите си в областта на имотите. Очакваме тази тенденция да се забърза през следващите няколко години, особено в Истанбул“, посочи Шафак Нерво от CBRE. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още