IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Caterpillar надмина очакванията, но приходите разочароват

Звеното за минни дейности продължава да отчита слаби резултати, докато продажбите на строителна техника се подобряват

17:36 | 24.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Caterpillar надмина очакванията, но приходите разочароват

Печалбата за второто тримесечие на Caterpillar е нараснала с 4,1% на фона на по-ниските оперативни разходи и силните резултати на бизнеса със строителни машини, съобщава Wall Street Journal. Минният бизнес на компанията обаче продължава да отчита слаби резултати, допълва изданието.

Отчетената печалба за тримесечието надмина очакванията на анализаторите, но не и приходите. Компанията освен това повиши очакванията си за печалбата за цялата година с 10 цента на акция до 6,2 долара, но занижи прогнозата си за приходите до диапазона 54-56 млрд. долара заради по-слабите продажби в Китай, Африка и Близкия Изток. Предишната прогноза беше за приходи от порядъка на 53,2 – 58,8 млрд. долара.

Caterpillar отчита печалба от 999 млн. долара за периода април-юни, или 1,57 долара за акция. Година по-рано резултатът беше 960 млн. долара, или 1,45 долара за акция. Като се изключат разходите за преструктуриране, печалбата на акция достига 1,69 долара за акция.

Приходите на компанията за второто тримесечие са намалели с 3,2% на годишна база до 14,15 млрд. долара.

Анализатори очакваха печалба на акция от 1,52 долара и приходи в размер на 14,47 млрд. долара.

Продажбите на звеното на групата за строителни машини са нараснали с 11 на сто до 5,41 млрд. долара, докато приходите от ресурсните индустрии (свързаните с минното дело звена на компанията) са се понижили с 29 на сто до 2,24 млрд. долара. Приходите от енергийното и транспортното звена са се свили с 1,7% до 5,18 млрд. долара.

„Разбираме, че не можем да контролираме икономиката или да определим кога точно минното дело ще започне да се подобрява“, коментира главният изпълнителен директор и председател на борда на директорите на Caterpillar Дъг Оберхелман. Така той обясни желанието на ръководството да продължи да подобрява контрола върху разходите.

Компанията планира и да изкупи обратно обикновени акции за 2,5 млрд. долара през текущото трето тримесечие като част от плана за обратно изкупуване на акции за 10 млрд. долара. През първото тримесечие групата изкупи акции за 1,7 млрд. долара.

В началото на сесията в Ню Йорк компанията изтрива 3,26% от стойността на ценните си книги до 104,85 долара.

Основните индикатори:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още