IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин подобрява достъпността с повече терени за жилища под наем

През февруари цените на жилищата в Китай нараснаха с най-бързия си темп от шест месеца насам

12:03 | 19.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китайската столица Пекин ще увеличи дела на терените, предназначени за строителство на жилища под наем, до 30% тази година спрямо 13 на сто през 2020 г. в опит да подобри достъпността на жилищата в момент, когато цените в града остават космически, съобщават официални медии, цитирани от Ройтерс.

Решението е било взето след призив от ръководители в Китай, които обещаха да се съсредоточат върху строителството на жилища под наем, за да помогнат за разрешаването на жилищния проблем в големите градове.
То се случва след вълна от трескави покупки на жилища в големите градове в Китай, които тласнаха нагоре цените и накараха местните власти да предприемат стъпки за овладяването на пазара.

Градът ще ускори и предлагането на жилища под наем чрез ремонтирането на съществуващи сгради, за да ги направи подходящи за жилища под наем и да помогне за стабилизирането на цените на жилищата и на пазарните очаквания, съобщи Beijing Daily, като се позова на план за предлагане на терени на местните власти.

Общото предлагане на терени за жилищно строителство през 2021 г. ще нарасне с 600 декара спрямо миналата година, уточни изданието.

Правителството ще дава указания и за обособяването на нови терени за жилищно строителство, за да установи наблизо железопътни гари.

Данни на китайската статистическа служба, публикувани по-рано тази седмица, показаха, че цените на жилищата в Китай са нараснали през февруари с най-бързия си темп от шест месеца насам, тъй като по-малкото предлагане на проекти през сезона на празниците се е прибавило към страха на купувачите да не пропуснат нещо, съобщи Bloomberg.

Цените на новите жилища в 70 големи града, включително на субсидираните от държавата жилищни имоти, са нараснали с 0,36% миналия месец спрямо януари, когато прибавиха 0,28% към стойността си. Цените на вторичния пазар, където държавната намеса е по-малка, са скочили с 0,34%, почти същия темп като през януари.

Нагласите за купуване на жилища се запазват на фона на по-строгите ограничения, наложени в някои големи градове. Повече кандидат-купувачи са останали миналия месец в градовете, където работят, в период, включващ и Китайската Нова година, заради новия ръст на случаите на коронавирус. Това е подкрепило покупките на жилища. Китай Китай

В 29 ключови града, наблюдавани от China Real Estate Information, продажбите на нови жилища са нараснали над три пъти през февруари спрямо година по-рано, когато здравната криза връхлетя върху икономиката. Предлагането на нови жилища в тези градове се срина с 63% от гледна точка на разгъната застроена площ през февруари спрямо януари.

Китайските държавни ръководители обявиха нови политики за охлаждане на индустрията тази година, включително нов механизъм за кредитирането на недвижими имоти от банките и нови правила за търговете за терени, целящи да ограничат разходите за земя. През януари в Шанхай и Шънджън бяха въведени допълнителни мерки за ограничаване на спекулациите с жилища чрез фиктивни разводи, а градове като Ханджоу поискаха допълнителни изисквания при покупка на второ жилище.

Според анализатори тези мерки вероятно ще имат някакъв ефект за охлаждането на пазара. „Повечето политики приличат на прецизиране на съществуващи стъпки“, отколкото нещо значително, което може рязко да намали търсенето от купувачи, казва Джеймс Макдоналд, базиран в Шанхай ръководител на изследванията за Китай в консултантската компания Savills.

Възможно е да се появят по-големи различия между градовете през идните два месеца – традиционно натоварен сезон за продажбите, заради регионални различия в политиките, коментира Сю Сяолъ, имотен анализатор в Beike Research Institute. Продажбите на съществуващи жилища вече се забавят в Пекин и Шанхай този месец, което вероятно ще доведе до по-бавен ръст на цените там, докато те най-вероятно ще продължат да растат в малките градове, където нагласите остават силни, допълва Сю. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още