Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Пекин предупреди срещу зависимостта на местните региони от имотния пазар

Пазарите на някои градове, стремейки се да се разширят бързо, са нараснали твърде бързо и за сметка на новото промишлено развитие

Пекин предупреди срещу зависимостта на местните региони от имотния пазар

Снимка: Архив Ройтерс

Регионалните икономики в Китай трябва да намалят зависимостта си от имотния пазар, за да постигат растежа, който искат, и вместо това да се фокусират върху устойчиво дългосрочно развитие, пише в коментар във вестника на комунистическата партия People’s Daily.

Стотици градове в Китай отчитат засилване на местните си имотни пазари през последните години съгласно дългосрочен план на Пекин, който цели допълнително да урбанизира страната.

През последните няколко години процесът на строеж на нови жилища и ремонтиране на старите се ускорява, подкрепен от местните правителства, които искат да увеличат продажбите на земя и да отговорят на засиленото търсене на имоти, коментира Ройтерс.

Общите продажби на стоте най-големи строителни компании в Китай са скочили с 35% миналата година, посочва частната консултантска компания CIRC.

Пекин обаче се опасява, че пазарите на някои градове, стремейки се да се разширят бързо, са нараснали твърде бързо и за сметка на новото промишлено развитие, което потенциално поставя спирачка на цените на имотите.

„Всички области трябва да се фокусират върху собствените си процеси на урбанизация, да развиват собствените си индустрии в съответствие с мобилността на населението и ресурсите и да формират нови точки на растеж, за да избегнат стария метод, при който се разчита имотите да са двигател на икономиката“, се казва в коментар на професор от Capital University of Economics and Business.

В коментара, който е част от международното издание на People’s Daily, се казва, че стабилният и здравословен имотен пазар е от съществено значение за развитието на променящата се икономика на Китай.

Той се позовава на анализатор, според който процъфтяващият пазар на имоти, воден от разумни цени, подкрепя търсенето както на суровините, така и на вторични продукти като домашна техника и мебели.

Средните цени на новите жилища в 70-е най-големи градове в Китай нараснаха за 43-и пореден месец през ноември. Темпът на увеличение обаче се забавя на фона на по-слабия растеж в по-малките градове в страната, а слабите продажби на жилища и покупки на земя сигнализират мрачни перспективи за сектора.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са скочили с близо 12% през февруари