Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Пет основни тенденции на имотния пазар през тази и следващата година

Платформата Tranio обобщава основните предизвикателства пред пазара

Пет основни тенденции на имотния пазар през тази и следващата година

Снимка: Архив Ройтерс

Как се развива глобалният пазар на недвижими имоти и кои са основните предизвикателства, пред които е изправен? Международната имотна платформа Tranio обобщава основните тенденции за тази и следващата година, на които инвеститорите трябва да обърнат внимание.

Германия е сигурно убежище

Германия продължава да е една от най-популярните страни за международните инвеститори. Данни на ООН сочат, че преките чуждестранни инвестиции в германската икономика са възлезли на 34,7 млрд. долара през 2017 г., което е два пъти повече спрямо 2016 г.

Още по темата
Смята се, че германският имотен пазар е сигурно убежище заради стабилността на икономиката. Ръстът на БВП на страната се ускорява в последните пет години и тя се възползва от относително ограничените жилищни имоти, които стимулират търсенето. Германия привлича добре образовани служители, които тласкат нагоре цените на имотите.

По данни на консултантската компания PwC инвестициите в бизнес имоти през третото тримесечие в Германия са достигнали рекордните 39,5 млрд. долара, което е с 20% повече спрямо същия период на предходната година. Повечето купувачи са местни инвеститори (55%), следвани от купувачи от Европа (22%), Северна Америка (12,5%) и Азия (9%).

Сред ключовите двигатели за инвеститорите, които купуват германски имоти, са достъпното финансиране – чуждестранните купувачи на имоти могат да получат ипотечен кредит от германска банка при лихва между 1,5 и 2%, който покрива до 70% от разходите за имота. Купувачът и продавачът се радват на сигурност, тъй като всички въпроси, свързани с покупката, поддръжката и продажбата на имота са добре регулирани. Германската икономика е стабилна и постига силен растеж през последните пет години. През второто тримесечие на 2018 г. съобразеният с инфлацията ръст достигна 2,3%. Безработицата е на равнище от 3,6% спрямо средно ниво от 8,4% в еврозоната. Населението в големите градове расте, като между 2011 и 2018 г. броят на жителите на Берлин се е увеличил с 10%, на Хамбург – със 7%, на Мюнхен – с 8%, а на Франкфурт – с 12%.

„Голямото търсене на имоти в Германия води до увеличаване на цените и намаляване на приходите от наеми. В търсене на по-голяма възвръщаемост чуждестранните инвеститори избират проекти с добавена стойност или се стремят да инвестират в по-малки градове, където цените на квадратен метър са по-ниски в сравнение с най-търсените локации, чийто пазар започва да се нажежава“, казва Георгий Качмазов, основател и управляващ партньор в Tranio.

Съживяване на Гърция

По данни на Гръцката централна банка страната е привлякла преки чуждестранни инвестиции на стойност 3,6 млрд. евро през 2017 г., почти с една трета повече спрямо 2016 г. и три пъти повече спрямо 2015 г. Частните инвестиции в гръцки имоти също са достигнали рекорден връх през 2017 г. Общият обем на трансакциите с чуждестранни инвеститори възлиза на 328 млн. евро, което е два пъти повече спрямо 2016 г. и 2,5 пъти повече спрямо 2015 г.

Причините за интереса на чуждестранните инвеститори към гръцки имоти са четири:

- Програмата „Златна виза“, чрез която Гърция предоставя разрешение за пребиваване на инвеститори, които са вложили над 250 хил. евро в имоти в страната. Това е програмата с най-ниско изискване за инвестиция за получаване на разрешение за пребиваване в ЕС.

- Ниските разходи, тъй като цената на квадратен метър в Гърция е по-ниска, отколкото в останалите европейски столици. В момента пазарът е на дъното, но започва да расте. Гръцката централна банка отчете повишаване на цените на жилищата за второ поредно тримесечие.

- Рекорден брой чуждестранни туристи. По данни на Гръцката централна банка над 30 млн. чужденци са посетили страната през 2017 г.

- Положителни промени в икономиката. БВП на Гърция расте за пето поредно тримесечие, а през август страната излезе от третата си спасителна програма.

„Настоящите ниски цени на имотите и голямото търсене допринасят за по-високата възвръщаемост за инвеститорите. Поради това нетната доходност от краткосрочни наеми на ремонтирани апартаменти в центъра на Атина е между 5 и 7% на година спрямо 3% в повечето европейски столици. Освен това има потенциал за ръст на цените на имотите с 20-30% в идните две-три години“, казва Качмазов.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Стилът Баухаус става на 100 години, а Тел Авив е символът на авангардната школа