IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-бавен спад на строителството в България спрямо ЕС през февруари

Сградното строителство в Евросъюза започва да отслабва

13:15 | 20.04.15 г.
По-бавен спад на строителството в България спрямо ЕС през февруари

Строителната продукция в България се свива с по-бавни темпове в сравнение с Европейския съюз (ЕС) през февруари, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. Наблюдават се признаци на отслабване на иначе силното сградно строителство в ЕС, показват още данните.

През февруари на годишна база строителната продукция у нас се е свила с 1,8% спрямо 3,7% за еврозоната и 2,4% за ЕС. За месеца у нас строителната продукция се увеличава с 0,3%, докато в еврозоната и ЕС намалява със съответно 1,8% и 1,2%.

Спадът на инфраструктурното строителство в Европа рподължава да определя свиването на общата строителна продукция. Сградното строителство обаче също се свива през февруари – със съответно 1,6% и 1,1% за еврозоната и ЕС за месеца спрямо ръст от 1,9% и 0,7% през предходния месец. Годишното понижение на продукцията от сградното строителство в еврозоната и ЕС достига 4% и 2,7% спрямо ръст от съответно 0,3% и 0,2% през януари.

Румъния е държавата с най-силен ръст на строителната продукция в ЕС през февруари и на месечна, и на годишна база – съответно 5,3% и 19,5%.

За месеца най-силно увеличение на активността е отчетено още в Полша (3,8%) и Унгария (3,2%), а най-силен спад – в Германия (-3,1%), Франция (-2,2%) и Португалия (-2,2%).

На годишна база през февруари най-силен ръст на строителната продукция след Румъния е регистриран в Швеция и Чехия – съответно 9,4% и 6,2%, а най-силен спад – в Германия, Франция и Португалия, съответно -8,1%, -7,9% и -4,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още