Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

По-старите офиси в Лондон поветиняват за сметка на новите

Недостигът на проекти през последните години сведе предлагането на нови офисни пространства в Лондон до най-ниското ниво от 2001 г.

По-старите офиси в Лондон поветиняват за сметка на новите

Снимка: pixabay.com

 

За пръв път в историята наемите на офисите в Лондон са напът да тръгнат в две различни посоки, коментира Bloomberg.

Наемите на новите и старите офисни пространства в столицата обикновено се движиха заедно в миналото. Търсенето на най-добрите места обаче се очаква да вдигне наемите на новите сгради, докато използваните вече офиси вероятно ще поевтинеят, създавайки пазар на две скорости.

Наемодателите с нови сгради с най-съвременните функционалности могат да таксуват с рекордни цени дори на пазара, обзет от несигурността около Brexit. Причината е, че компаниите все повече се фокусират върху това да привлекат и запазят служителите си, чиито очаквания за облика на офиса явно са се усъвършенствали заради компании с по-гъвкава работна среда като WeWork и Google.

“През последните 4 години видях най-голямата промяна в очакванията и мисленето на наемателите“, казва Колет ОШий, управляващ директор на портфолиото в Лондон на Land Securities Group – втория по големина имотен инвестиционен тръст. „Виждаме това във всеки аспект на живота. Всичко се върти около качеството и гъвкавостта. Хората са готови да платят за нещо, което смятат, че носи добра стойност“.

Недостигът на проекти през последните години сведе предлагането на нови офисни пространства в Лондон до най-ниското ниво от 2001 г., сочи проучване на CBRE Group, публикувано днес. В същото време предлагането на използвани офиси е нараснало и формира почти три четвърти от общите свободни пространства в столицата, което е 16-годишен връх.

Докладът на CBRE прогнозира, че наемите в новите сгради ще се увеличават с 2% годишно до 2022 г., докато тези в по-старите сгради ще спадат с по 1% на година.

Напредъкът в строителния дизайн също се отразява. Позволявайки на повече служители да се разполагат на много по-малко пространство, увеличаването на ефективността помага на компаниите да се насочат към лъскави нови имоти, докато продължават да ограничават разходите си. Това от своя страна все повече повишава наемите.

Търсенето на гъвкави офисни пространства в по-новите сгради първоначално бе захранено от технологични стартъпи и фрийлансъри. Все повече големи компании обаче, които иначе биха наели по-стари офиси, търсят гъвкави оферти от компании като WeWork, за да предоставят места за работа на екипи далеч от корпоративната им централа.

Различията между най-добрите и останалите офиси в Лондон се противопоставиха и на очакванията, че предстоящият изход на Великобритания от Европейския съюз ще доведе до повсевместен срив на наемите.

Макар че WeWork е отговорна за голяма част от търсенето, което омекоти шока от Brexit, растежът на модела с гъвкави офиси накара и най-големите имотни инвестиционни тръстове да отговорят със собствени платформи. Blackstone Group и Tishman Speyer навлизат в офертите с гъвкави офиси. А доказателството, че търсенето на добри офиси остава силно, накара фондовете да се презапасят с бъдещи строителни проекти.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са скочили с близо 12% през февруари