IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписаните договори за покупка на жилища в САЩ намаляват повече от очакваното

Индексът на продажбите на имоти в очакване на продажба е отбелязал през юли най-големия си спад от началото на 2018 г.

14:30 | 30.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Подписаните договори за закупуване на съществуващи жилища в САЩ са отбелязали през юли най-големия си спад от началото на 2018 г. въпреки намаляващите лихви по ипотечните кредити, стабилния пазар на труда и ръст на доходите, съобщава Bloomberg.

Индексът за продажбите на имоти в очакване на продажба (pending home sales) на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) е отбелязал спад от 2,5% спрямо предходния месец. Средната прогноза на анализаторите, участвали в допитване на Bloomberg, беше за задържане на равнището от юни. Спрямо същия период на миналата година подписаните договори са се увеличили с 1,7%, което е най-големият ръст от началото на 2017 г.

Въпреки спада на месечна основа индексът се подобрява стабилно от края на миналата година насам. Най-ниските лихви по ипотечните кредити от близо три години насам и безработицата, която е близо до 50-годишно дъно, може да доведат до по-голям ръст през идните месеци.

Обявени неотдавна данни за юли показват, че финализираните договори за продажба на съществуващи жилища са достигнали най-високото си ниво от февруари насам, а новозапочнатите еднофамилни домове са отбелязали шестмесечен връх.

Продажбите на жилища в очакване на продажба често са смятани за основен индикатор за покупките на съществуващи домове и мярка за стабилността на жилищния пазар през идните месеци.

Според публикувани в четвъртък данни за брутния вътрешен продукт жилищното строителство се е свило за шесто поредно тримесечие. Инвестициите в жилище са намалели с 2,9% през второто тримесечие вместо обявеното преди това понижение от 1,5%.

„Ниските лихви по ипотечните кредити все още не са върнали стабилно купувачите на пазара. Икономическата несигурност несъмнено задържа известна част от потенциалното търсене, но това, от което отчаяно се нуждаем, са жилища на умерени цени“, коментира главният икономист на NAR Лорънс Юнг.

Подписаните договори са намалели през юли във всички четири региона, като западните щати водят с понижение от 3,4%. В южните щати, които са най-големият регион, те са се свили с 2,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още