Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Пожарите в Калифорния задълбочават кризата с достъпността на жилищата

Застрахователните компании в щата са отказали да подновят 235 хил. застрахователни полици за дома през 2019 г.

Пожарите в Калифорния задълбочават кризата с достъпността на жилищата

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Застрахователни компании са се оттеглили от продажбите на застраховки за дома в застрашените от пожари части на Калифорния през 2019 г., което затруднява и оскъпява защитата на домовете от собствениците им в тези райони, сочат нови данни, цитирани от Wall Street Journal.

Наличностите на стандартни застраховки за дома в застрашени от пожари области може да са намалели още повече, след като нови горски пожари обхванаха щата по-рано тази година. Нови пожари в Южна Калифорния предизвикаха евакуацията на хиляди домове в понеделник.

В същото време пандемията от COVID-19 кара някои жители на градовете да се възползват от възможността за работа от разстояние и да се преместят в по-отдалечени и по-евтини части на Калифорния, съобщават брокери на недвижими имоти. Новата вълна на търсене тласка нагоре цените на жилищата в щата.

Комбинацията задълбочава кризата с достъпността на жилищата в някои застрашени от пожари части на Калифорния, особено Сиера Невада, казват брокери.

За купувачите на първо жилище „това е като удар от всички страни“, коментира Ерик Сегерстром, председател на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти в окръг Тулумне, Сиера Невада. „Те трябва да заделят повече пари за застраховка вместо за кредита си, а вариантите за покупка на жилища на достъпни за тях цени не са много“, допълва той.

Още по темата
Застрахователни компании са отказали да подновят около 235 хил. жилищни полици през 2019 г., което е ръст с 31% спрямо предходната година, съобщи застрахователният регулатор в щата. В районите с умерен до висок риск от пожар неподновените полици са се увеличили с 61%. Те са нараснали с 203% в десетте най-застрашени от горски пожари окръга.

Тъй като традиционните застрахователни компании се оттеглят от тези региони, все повече жители на Калифорния купуват от щатската застрахователна компания California FAIR Plan. Броят на полиците й е нараснал с 36% в щата през 2019 г. до около 190 хил. В районите с умерен до висок риск от пожар броят на полиците FAIR Plan се е увеличил над два пъти.

Тези полици обичайно са по-скъпи от обикновените застрахователни полици и не включват някои стандартни покрития.

Застрахователните компании намалиха експозицията си на горски пожари през последните години, след като платиха над 24 млрд. долара за загуби, причинени от пожарите в Калифорния през 2017 и 2018 г. Тазгодишните горски пожари в Северна Калифорния са причинили застраховани загуби на стойност между 3 млрд. и 5 млрд. долара към 20 септември, сочат данни на компанията RMS.

Калифорнийската асоциация на брокерите на недвижими имоти установи в допитване сред членовете си миналата година, че 27% са имали проблеми със застраховката срещу пожар лично или с техни клиенти.

„Нарушенията на нормалния ритъм, който неподновяването на договорите причинява в общностите след горските пожари са още един натиск, който калифорнийците не могат да си позволят“, казва Рикардо Лара, застрахователен комисар в щата.

От 2012 г. насам средните цени на жилищата в райони на Калифорния, Орегон и Вашингтон с нисък риск от горски пожари са нараснали със 101%, а средните цени в районите с висок риск от пожари в трите щата имотите са поскъпнали с 88%, сочи анализ на компанията за недвижими имоти Redfin.

По-бързият ръст на цените в райони с нисък риск е тласнал повече хора към зони с висок риск, а тенденцията се е ускорила през последните месеци, казва Дарил Феъруедър, главен икономист на Redfin.

„Хората мигрират все повече към високорисковите райони. Но това, което ще ги направи не толкова желани, са разходите за застраховка. Хората осъзнават, че жилищата не са по-достъпни, когато се вземе предвид застраховката“, казва Феъруедър.

Застрахователната индустрия призовава за промени на регулаторния процес в Калифорния за одобряване на цените на застраховките. „Искаме цената на застраховката да отразява риска за имота, който застраховаме“, отбелязва Марк Сектнан, вицепрезидент на отдела за отношения с щатските власти в American Property Casualty Insurance Association.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Имение в Лос Анджелис бе продадено с 52 млн. долара отстъпка