Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Покупката на жилище - "мисия невъзможна" в големи азиатски градове

Ниските лихвени проценти през последното десетилетие са подкрепили ръста на цените на жилищата по света

Покупката на жилище - "мисия невъзможна" в големи азиатски градове

Хонконг. Снимка: pixabay.com

Въпреки данните колко е скъпо да купиш къща в Лондон или в Ню Йорк, всички най-скъпи големи градове в света се намират в Азия, коментира Bloomberg.

На домакинствата с местни медианни доходи в Хонконг, Мумбай, Пекин и Шанхай сега са им нужни повече от 30 години, за да купят апартамент от 90 кв.м. Това сочи проучване на Oxford Economics на съотношението на жилищните цени към доходите на хората по света.

Възвръщаемостта от наеми в Мумбай, Шанхай, Пекин и Делхи е „забележително ниска“, което може да е показател, че оценките в тези градове са „завишени“. И в четирите града брутната доходност от наем е по-ниска от доходността по 10-годишните държавни облигации през 2016 г., за разлика от места като Токио, Сидни, Ню Йорк и Сеул.

„Очакваме ръстът на цените на жилищата да стане умерен през следващите години в Азия с възможен категоричен спад на някои пазари“, пишат икономистите Тиендзие Хе и Луис Куйс в доклада. В допълнение към нарастващото предлагане и усилията на някои места да се охладят нажежените пазари, промените в лихвените проценти също налагат низходящ натиск върху цените.

Ниските лихвени проценти през последното десетилетие са помогнали да се подкрепи ръстът на цените на жилищата по света, а повишението на лихвените проценти в САЩ и на други места ще обърне тази тенденция, правейки ипотеките по-скъпи. Допълнителното им повишение от Федералния резерв може да привлече пари обратно в САЩ, което пък ще се отрази на цените на имотите в Азия.

В дългосрочен план увеличаващият се просперитет и демографските фактори все още сочат силно търсене в много големи азиатски градове, особено в по-малко развитите икономики, което би трябвало да продължи да подкрепя цените на жилищата там. Населението на Токио и Сеул обаче вероятно ще продължи да се свива през следващите осем години, което ще намали търсенето на жилища.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Близо 40% от жилищата в САЩ са с изплатен ипотечен кредит