IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредно отлагане на откриването на новото берлинско летище?

Според информация на Bild съоръжението ще бъде открито не в края на 2017 г., а едва в периода април - май 2018 г.

09:16 | 28.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед от новото летище. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изглед от новото летище. Снимка: Архив Ройтерс

Вече неколкократно отлаганото откриване на новото летище на германската столица Берлин вероятно отново ще бъде отложено, пише вестник Bild. Този път причината са вероятни проблеми с електрониката, съобщава вестникът, позовавайки се на запознати източници от акционерите и мениджърите на летището. За отлагането имало и таен график, който ще бъде обявен през втората половина на януари. 

Според Bild новото отлагане е свързано и с нов кредит в размер на 1,1 млрд. евро, чието получаване вече е одобрено от Надзорния съвет. Като гаранти ще служат федералното правителство и Берлин и Бранденбург - с парите от данъчните постъпления. Без този кредит летището не би могло да бъде завършено. Кредитът ще бъде получен от компанията, оператор на летището, само когато съответният специален съвет одобри липсващото засега шесто допълнение на документацията. Очаква се това да се случи на 16 януари.

Според информация на вестника новият срок за откриването на летището ще е в периода април - май 2018 г. Досегашният план бе откриването да е в края на 2017 г. Кметът на Берлин и председател на Надзорния съвет на летището Михаел Мюлер нарече в началото на декември откриването на летището в края на 2017 г. „амбициозна цел“.

Всъщност летището трябваше да бъде въведено в експлоатация преди цели пет години. Досега четири срока за откриване бяха отложени – заради проблеми с технологиите, планировката или дефекти в строителството.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още