IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия разширява програмата "златна виза"

Страната занижи минималния изискуем праг за инвестициите, ако се купува имот в зони, определени за градско обновяване

09:01 | 19.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Португалия разширява програмата "златна виза"

Правителството на Португалия намалява за определени райони минималната сума за инвестиции в имоти, в замяна на която купувачите – граждани на трети страни, ще получават разрешително за пребиваване в страната, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Прагът се занижава от 500 хил. евро на 350 хил. евро за имоти, които се намират в зони, определени за градско обновяване. Целта е да се даде тласък на мащабните планове за ремонти в Лисабон.

Освен Португалия, Испания и Гърция също прилагат подобни схеми, известни като „златни визи“. Португалската обаче е най-популярна и затова и правителството обмисляше начини да я разшири.

Данните от публичните имотни регистри на Португалия показват, че 2014 г. е била рекордна за пазара на имоти в страната, който е обект на програмата „златна виза“. През миналата година правителството е одобрило над 1 500 молби на купувачи на имоти с цел разрешително за пребиваване. За първото полугодие обаче одобрените молби са едва под 400, заради което се обмисляха и мерките за разширяване на програмата.

От обявяването ѝ през октомври 2012 г. досега схемата „златна виза“ в Португалия е привлякла близо 1,5 млрд. евро, от които 90% се дължат на инвестиции в имоти. За сравнение, испанският вариант на схемата е привлякъл около 700 млн. евро за периода септември 2013 – март 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още