IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия ще използва програмата "златна виза" в помощ на обезлюдените области

Над 90% от инвестициите срещу местожителство в страната са насочени към имотния пазар

15:30 | 29.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Португалското правителство ще преразгледа програмата си „златна виза“, която предоставя местожителство на чуждестранни инвеститори от страни извън ЕС, за да пренасочи част от инвестициите от нажежения имотен пазар в големите градове към обезлюдени райони с цел създаване на нови работни места, предава Ройтерс.

Политиката „Право на пребиваване срещу инвестиции“, по-известна като програмата „златна виза“, е насочена към чужденци, които са готови да инвестират между 250 хил. и 500 хил. евро в Португалия. Тя е привлякла инвестиции на стойност 4,8 млрд. евро (5,3 млрд. долара) от началото си през 2012 г.

Но 90% от инвестициите се насочват към имотния пазар, в резултат на което цените на жилищата отбелязаха рязък ръст и допринесоха за задълбочаването на проблема с растящите наеми за местните жители в двата основни града – Лисабон и Порто.

Само 17 инвеститори от близо 8 хил. души са избрали да инвестират в компании, сочат данни на Службата за чужденци и граници (SEF).

Социалистическото правителство обяви през уикенда насоки за втория си мандат, като включително очерта планове за преразглеждане на програмата с намерението да разшири инвестициите в цялата страна.

Целта е парите от програмата да бъдат насочени към „рядконаселени области и дейности, водещи до създаването на работни места и регенериране на градските зони и културното наследство“.

Програмата дава на кандидатите различни възможности за инвестиции, включително да вложат 250 хил. евро в изобразително изкуство и култура, 350 хил. евро в научни изследвания или да създадат десет работни места в Португалия чрез инвестиране в местна компания.

Но най-популярните варианти са придобиването на имот на стойност най-малко 500 хил. евро или ако имотът е на повече от 30 години, минималната изисквана инвестиция е 350 хил. евро. Целта на програмата е да насърчи регенерирането на градовете.

Мнозинството от 7960-те инвеститори, които са участвали в програмата до момента, идват от Китай.

Виктория Ли, която през последните пет години е работила за китайски компании, координирайки инвестициите в недвижими имоти в Португалия на китайски граждани, търсещи местожителство в Европа, се съмнява, че китайските инвеститори ще обмислят други варианти.

„Хората не се интересуват от инвестиции в друго освен в жилища“, казва тя пред Ройтерс. „Твърде рисковано е, те не виждат потенциал за растеж в сектори извън туризма. Правят го за визата за тях и за децата им, не за инвестицията“, допълва Ли.

Над 20 хил. души са получили местожителство в Португалия в резултат на програмата, от които малко над 15 хил. са близки на инвеститорите.

Китайските инвестиции в програмата „златна виза“ са намалели с 11% през първите девет месеца на 2019 г. в унисон със забавянето на преките чуждестранни инвестиции от Китай в Европа. За сметка на това инвестициите от бразилци са нараснали с 46,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още