IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потвърждава се силният сезон за пазарите на търговски имоти в Европа

За първото полугодие на годината консултантска компания отчита 40% ръст на инвестициите в търговски имоти в Европа

12:51 | 26.07.13 г.
Потвърждава се силният сезон за пазарите на търговски имоти в Европа

Силното начало на годината на пазара на търговски имоти в Европа се е пренесло и във второто тримесечие, сочат данни на компанията Jones Lang LaSalle, цитирани от онлайн изданието Property Magazine. Обемът на инвестициите е достигнал 5,1 млрд. евро - сума, близка до нивата през предходните три месеца и по-висока в сравнение с 4,1 млрд. евро година по-рано.

За полугодието инвестициите възлизат на 10,3 млрд. евро, или с над 40% спрямо 7,3 млрд. евро през първата половина на 2012 г. Увеличението се дължи основно на по-голямото предлагане на пазара, отбелязват експертите.

Докато традиционно силните пазари като Великобритания, Франция и особено Германия продължават да отчитат силна инвестиционна дейност, хоризонтът се разширява и започва да обхваща и други държави в Европа.

Швеция, Полша, Италия, Португалия, Словения и Австрия, както и Русия и Турция, отчетоха активни тримесечия. Обемът на инвестициите в търговски имоти в Русия през първата половина на 2013 г. е достигнал 1 млрд. евро (45,6% от всички инвестиции) в сравнение с 0,7 млрд. евро (36%) година по-рано.

Не само столиците привличат инвеститорския интерес. Търсенето става все по-диверсифицирано и обхваща и регионални центрове, посочва се в анализа. Пример за това е покупката на Silesia City Center в Катовице от международен консорциум, ръководен от Allianz Real Estate за 412 млн. евро. Също Allianz Real Estate купи 50% от портфейл от седем търговски центъра в Австрия, Словения и Северна Италия като част от нов джойнт венчър със SES Spar European Shopping Centers.

"Свидетели сме на засилено присъствие на опортюнистични инвеститори на пазара ", коментира Джеръми Еди от Jones Lang LaSalle. "На фона на увеличеното предлагане на финансиране за имотния пазар, очакваме активността на тези инвеститори да се активизира още повече през второто полугодие. По отношение на географските тенденции предстоят няколко сдлеки е Южна Европа, които ще засилят доверието на инвеститорите и ще дадат тласък на пазара", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още