Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Повечето жилищни пазари в САЩ са се възстановили след кризата

Средната цена на жилищата отвъд океана е с 8,7% над равнището по време на разгара на жилищния балон

Повечето жилищни пазари в САЩ са се възстановили след кризата

Снимка: Архив Ройтерс

Жилищният пазар в САЩ се е възстановил десет години след срива, но милиони собственици на жилища все още не могат да си върнат изгубената стойност на имотите, сочи анализ на имотната компания Zillow, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Като цяло средната цена на жилищата в САЩ е с 8,7% по-висока в сравнение с разгара на жилищния балон, а 21 от водещите 35 града в страната са се възстановили напълно от спукването на балона, пише Zillow.

Възстановяването обаче не е повсеместно. Докато Сан Хосе и Денвър са сред пазарите, които се възстановяват най-силно, градове като Лас Вегас, Орландо и Чикаго регистрират най-бавния темп на възстановяване.

Сан Хосе е градът с най-скъпи жилищни имоти в САЩ със средна цена от 1,29 млн. долара. Това е с около 74% повече спрямо десет години по-рано и над два пъти повече спрямо най-ниското ниво на цените, достигнато след срива на пазара.

На второ място е Денвър със средна цена на жилищата от 397 800 долара, повишение с 66% спрямо пика на балона, въпреки че за разлика от останалите части на страната градът никога не е преживявал бърз растеж на цените в годините на балона.

Но цените на жилищата в Лас Вегас, който беше сред най-бързо растящите пазари в страната миналата година, остават с 16% под средната стойност преди спукването на балона. В Орландо и Чикаго цените на жилищата остават с близо 14% под този праг.

Още по темата
След фалита на Lehman Brothers през септември 2008 г. цените на жилищата в САЩ се понижиха със 17% до края на 2011 г., а близо една трета от собствениците на жилища бяха „под водата“ (т.е. дължаха по ипотеките си повече, отколкото струваха домовете им – бел. ред.). Милиони хора загубиха домовете си след принудително придобиване от банките.

Днес средната цена на жилищата в САЩ е с около 8,7% над пика си по време на балона, а над половината от жилищата в страната са си възвърнали загубената стойност. По-малко от 10% от собствениците на жилища са „под водата“, въпреки че броят им скача на пазари като Чикаго и Балтимор, където възстановяването е по-бавно.

„Десет години след финансовата криза е ясно, че както спукването на балона беше усетено много различно в страната, така е и с възстановяването. Когато се връщаме назад, сривът на жилищния пазар беше рядък исторически момент, при който жилищните пазари в страната се развиваха в синхрон“, казва старши икономистът на Zillow Арън Терасас.

„Въпреки че пазари като Сан Хосе, Сан Франциско и Денвър измъкнаха страната от срива и се справят много добре, редица пазари продължават да носят видими белези от кризата в усилията си да се справят с кризата на достъпността“, допълва той.

„На пазарите, които се възстановяват най-силно, комбинацията от силен ръст на работните места, ограничено предлагане и ниски лихвени проценти тласкат цените на жилищата нагоре. Но в градове, които продължават да изпитват затруднения, ниските лихви по ипотеките се превръщат в пречка и прозорецът за пълно възстановяване бързо се затваря“, казва още Терасъс.

Той обяснява още, че след кризата е последвало значително затягане на кредитирането и наличностите в цялата страна са се свили. На национално ниво средната цена на жилищата сега е около нивата, които щеше да достигна, ако стойностите бяха продължили тенденцията преди спукването на балона. Процентът на собствениците на жилища в страната започва да расте, но все още е с над 4% под равнището от 2006 г.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
neverland до: bgMan
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Цъфтят и връзват ;) доходи, цени, всичко нагоре :)
0
 
0
 
1
преди 8 месеца
А в Детроит как е?

Още от По света
Кои са опасните зони на нововъзникващите имотни пазари в света?