Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Празните офиси в Манхатън може да заживеят втори живот като жилищни сгради

Преустройството обаче е свързано със значително финансиране, а бюджетите на града и на щата са ограничени

Празните офиси в Манхатън може да заживеят втори живот като жилищни сгради

Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Мидтаун в Манхатън, където се намира гъста мрежа от обичайно кипящи от живот офис кули, напоследък често е наричан „призрачен град“. През юли New York Times обяви, че бизнес районът се намира в нулева фаза на повторно отваряне и показа многозначителна снимка на уличен продавач на храна, търсещ признаци на живот из празните улици.

Няколко месеца по-късно нещата не са се променили значително. Заетостта в градските хотели, подобно на тези в южен Мидтаун, зависеща от туризма и корпоративните пътувания, се е сринала под 10%. И най-важното - служителите, които преди се тълпяха по тротоарите на път за офиса, сега ги няма. Консултантската компания CBRE установи, че само 10% от служителите в Манхатън са се върнали на работното си място към 18 септември, пише Bloomberg.

Сходни сцени на тихи улици се виждат в централните бизнес квартали във всички части на САЩ и в други страни, тъй като пандемията през есента достига рекордни нива на заразени. Но може би никъде другаде масовото напускане на офиса не изглежда толкова дълбоко реално като в центъра на Манхатън, където цялата бизнес екосистема, разчитаща на „белите якички“, е заплашена да изчезне. Това е положение, чието решение не се вижда в краткосрочен план.

В по-дългосрочен план обаче според някои има възможност градът да преосмисли ролята на квартала като средище на работни места и да превърне празните офис площи в нови жилищни проекти, особено достъпни жилища.

Това няма да е единственото жилищно презониране на квартал в Ню Йорк. В Сохо кметът Бил де Блазио планира да добави достъпни жилища, но идеята му среща съпротивата на сегашните жители, които не искат нови небостъргачи. Кметът на Бруклин Ерик Адамс, който е смятан за вероятен кандидат-кмет през 2021 г., подкрепи идеята, както и „презонирането на подобни квартали“. Сара Линд, кандидат за Градския съвет в Ъпър Уест Сайд, иска презониране на заможния квартал за осигуряването на повече достъпни жилища.

Още по темата
Подобно презониране беше подкрепено чрез градски стимули в миналото, включително чрез програма за поредица от данъчни облекчения за превръщането на бизнес имоти в жилища, казва Пайман Лоди, старши вицепрезидент на Борда за недвижими имоти на Ню Йорк. Програмата е задействана в средата на 90-те години на миналия век, за да вдъхне нов живот на Долен Манхатън.

„През годините се случиха 11 септември, фискалната криза и последната голяма рецесия, а Долен Манхатън нарасна експоненциално“, казва Лоди. „През този период бяха прибавени близо 25 хил. жилища. Чрез преустройството на офис площи клас Б и С кварталът, който опустяваше извън работните часове от 9 до 17 ч., се превърна в истинско място за живот, работа и забавления“, допълва той.

Сходен план за трансформирането на Мидтаун Манхатън според Лоди може да донесе огромни дивиденти, ако бъде изпълнен точно.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
5
 
2
0pk
преди 1 месец
Като социални жилища за по-тъмните американци :D
0
 
6
 
1
преди 1 месец
Празните офиси в Манхатън може да заживеят втори живот като жилищни сгради

Ъхъ, от утре почва дискотеката в САЩ :)

Още от По света
Швейцария е най-недостъпният пазар за купувачите на първо жилище