IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на жилища за продажба в САЩ достигна 17-годишно дъно

Заради по-ниските запаси от стари жилища на пазара продажбите се свиват повече от очакваното през декември 2016 г.

10:58 | 25.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ се свиват повече от очакваното през декември 2016 г., а предлагането е най-ниското за последните 17 години, съобщава Ройтерс. Пазарът на недвижими имот в страната обаче продължава своето възстановяване благодарение на укрепването на трудовия пазар.

Според данните на американската Национална асоциация на брокерите на недвижими имоти продажбите на съществуващи жилища през декември намаляват с 2,8% до сезонно изгладените 5,49 млн. жилищни единици. Недостигът на имоти, обявени за продажба, растящите цени и увеличението на лихвите по ипотеките обезкуражават купувачите на жилища в последния месец на миналата година.

Продажбите на недвижими имоти в САЩ записваха постоянен ръст през трите месеца до декември, отбелязва още Ройтерс. Затова и анализаторите не смятат, че данните за последния месец на миналата година са сигнал за проблеми на пазара. Икономиката на САЩ се разширява, а данните за трудовия пазар показват почти пълна заетост, посочват икономисти.

Спадът през декември е по-скоро сигнал за липсата на достатъчно жилища на пазара.

За цялата 2016 г. продажбите на жилища в САЩ се увеличават с 3,8 на сто. Това е най-рязкото повишение от 2006 г. насам, когато беше регистриран пик на пазара на недвижими имоти в САЩ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още