Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Приходите от продажба на земи в китайските провинции се свиват през 2021 г.

Спадът може да спъне плановете на Пекин за ускоряване на разходите от страна на местните власти за справяне с кризата в жилищния сектор

Приходите от продажба на земи в китайските провинции се свиват през 2021 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето китайски местни власти отчитат спад на приходите от продажба на земя през 2021 г., мрачен сигнал за бюджетите им, точно когато Пекин призовава за увеличаване на разходите, за да се противодейства на забавянето на жилищния пазар и да се предотврати икономически спад, пише Bloomberg. 

Още по темата

В 13 от общо 31 китайски провинции приходите от продажба на права за ползване на земята са се понижили с повече от 20% през 2021 г. спрямо година по-рано, пишат в бележка до клиенти на анализаторите на Tianfeng Securities Co. В списъка с провинциите, където приходите спадат, попадат и Синдзян-уйгурският автономен регион, Хъйлундзян, други две провинции на североизток, както и Шанси на север. 

Други десет провинции отчитат спад от 20% или по-малко, докато само в шест провинции, включително Пекин, Шанхай и Джъдзян, приходите от продажби на земя са нараснали. За други две провинции не е налична информация. Юннан в югозападната част на Китай успяват да постигнат едва 19% от целта си за продажби за годината.

Спадът в приходите показва как проблемите на пазара на имоти се отразяват на местните власти, като спадът в продажбите на жилища от втората половина на миналата година и финансовата криза при някои фирми за недвижими имоти отблъскват предприемачите. Това от своя страна може да подкопае плана на Китай за ускоряване на фискалните разходи и инвестициите в инфраструктура от началото на тази година, за да се стабилизира икономиката.

Повече от една четвърт от парцелите, предлагани от местните власти, останаха непродадени през септември, тъй като нито един предприемач не е подал оферта, според данни, събрани от China Real Estate Information Corp., която проследява търгове в 128 китайски града.

Вместо да продават земя на строители с ограничени финанси, местните власти може да бъдат принудени да разчитат повече на покупки от местни правителствени предприятия за финансиране, според доклада на Tianfeng - ефективно продавайки на себе си. Тези предприятия представляват компании, създадени от местните власти, които набират пари и плащат за различни проекти, но техните финанси не са включени в официалните баланси. Много региони прибегнаха към този подход през миналата година, пишат анализаторите.

За да помогне на местните власти да увеличат разходите, Пекин им позволи да продадат някои инфраструктурни облигации, точно както правеше през други години, когато водещите политици искаха да накарат провинциите да вземат заеми и да харчат възможно най-бързо. Китай планира да запази квотата си за 2022 г. за продажба на специални облигации на местните власти непроменена спрямо миналата година на 3,65 трилиона юана (573 милиарда долара), съобщи Bloomberg във вторник.

Властите на всички нива са генерирали комбинирано 6,8 трилиона юана от продажба на права за ползване на земя през първите 11 месеца на 2021 г., което е с 3,8% повече спрямо година по-рано, според Министерството на финансите. Приходите от продажба обикновено са най-високи през декември. Актуализираните годишни данни ще бъдат публикувани по-късно този месец.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Лондон, Хонконг и Токио са най-скъпите офис пазари в света