IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Присъстващата и в България хотелска верига Accor си осигури кредит от 560 млн. евро

От края на април компанията е отворила отново 250 хотела и вижда първи признаци на подобряване на бизнеса си

12:05 | 18.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Martin Leissl/Bloomberg</em></p>

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Френската хотелска компания Accor, която е една от многото в туристическия сектор, пострадали от последиците от коронавируса, съобщи, че си е осигурила нова кредитна линия на стойност 560 млн. евро (606 млн. долара), предава Ройтерс.

Accor, която е най-голямата хотелска верига в Европа с брандове като Sofitel и Ibis, съобщи, че новата кредитна линия е била предоставена от BNP Paribas, Credit Agricole, Credit Industriel et Commercial (CIC), Natixis и Societe Generale.

Компанията допълни в комюнике, че вижда „първоначални признаци за подобряване на бизнеса“, като приходите от налична стая са се възстановили до известна степен в Китай, а все повече хотели отново отварят врати.В момента 42% от хотелите в мрежата й работят, а 250 хотела са били отворени отново от края на април насам.

Accor, която предупреди миналия месец за вероятни загуби за април и май, разполага към момента с ликвидни средства на стойност 4 млрд. евро, които са достатъчни за над 40 месеца при настоящите условия.

По-конкретно групата е имала разполагаеми средства на стойност 2,5 млрд. евро към края на март, възобновяема кредитна линия на стойност 1,2 млрд. евро, която е била подписана през юли 2018 г., но не е била изтеглена, както и новата кредитна линия на стойност 560 млн. евро, обявена днес.

„Във Франция краят на блокадата и обявените от правителството мерки за подкрепа на туризма в страната съставляват благоприятни елементи“, уверява Accor.

В момента веригата управлява 4800 хотела по света, включително почти 3000 хотела в Европа. Групата има и два хотела в България - Novotel и ibis и планира да открие първия си луксозен бутиков хотел в България – MGallery, в Пловдив.Дъщерното дружество на Accor в Източна Европа, Orbis, ще управлява и нов петзвезден голф и спа комплекс, който трябва да се появи на 30 км югоизточно от София през 2022 г. 

В края на април Accor обяви, че ще предлага сертификати за свободен от вируса престой в хотелите си в Европа като част от усилията си да успокои туристите, обмислящи пътувания след отмяната на ограниченията за придвижването в света. Планът се осъществява в  партньорство с Bureau Veritas, специализирана в тестването, инспекциите и сертифицирането, и предвижда създаването на сертификат за качеството въз основа на санитарни мерки, който ще бъде предоставян на хотели и курорти, смятани за свободни от вируса.

Първоначално сертифицирането ще бъде приложено за обектите на Accor във Франция, след което ще бъде разширено към хотелите на компанията в Европа. Впоследствие то може да бъде приложено и за други вериги и независими хотели, съобщават френски медии.

Целта е туристите да могат да търсят хотели, курорти и ресторанти на специален сайт, за да проверяват дали обектът се смята за безопасен, преди да направят резервация или да го посетят.

Все още не е ясно как ще се предоставя сертификатът и какви мерки за безопасност и проверки ще бъдат предприети, но в разработването му са включени лекари и епидемиолози. Стандартите ще се прилагат за всички зони за гости в хотелите и курортите, както и за бек офис и кетъринг пространствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още