IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Признаци за корекция на жилищния пазар в Швеция идват от управлението на имоти

Някои от компаниите в сектора са силно задлъжнели и дори малки промени могат да предизвикат големи проблеми

14:48 | 25.10.17 г.
<p>
	В окръг Стокхолм средното съотношение дълг към доход за нови ипотеки е между 490% и 550%. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

В окръг Стокхолм средното съотношение дълг към доход за нови ипотеки е между 490% и 550%. Снимка: Архив Ройтерс

Първите признаци за корекция на жилищния пазар в Швеция се проявяват в индустрията за управление на собствеността в страната, пише Bloomberg.

Анализаторът от Danske Bank Мати Ахокас предупреждава, че в най-голям риск е водещата ипотечна банка в страната Swedbank AB, която притежава заеми към фирми за управление на имоти в размер на 221 млрд. крони (27 млрд. долара).

Според него експозицията към сектора е „голяма“. „Никой не знае какво точно се случва с този пазар. Ако той изпадне в беда, банките ще имат проблем“, коментира той.

Шведският жилищен пазар отдавна привлича вниманието на инвеститорите, тъй като нарастващите цени принуждават кредитополучателите да разчитат на по-големи ипотеки.

В окръг Стокхолм средното съотношение дълг към доход за нови ипотеки е между 490% и 550%, показват данните на финансовия регулатор в Швеция.

Властите в страната постепенно започнаха да въвеждат мерки за охлаждане на пазара. Така рискът от корекция нараства, ако затягането е твърде внезапно или съвпадне с увеличаване на лихвите по ипотеките.

Swedbank смята, че пазарът на недвижими имоти преминава през „много необходимо забавяне“, което се счита по-скоро за стабилизация. Кредиторът казва, че не преследва нови клиенти в сектора на управлението на имоти и затяга изискванията за създаване на асоциации, собственост на наематели.

Въпреки че Swedbank не предоставя разбивка на компаниите, които е кредитирала, има няколко скорошни примера, които показват, че индустрията е под натиск. Oscar Properties AB, Tobin Properties AB и JM AB – всички жилищни строители, отбелязват спад на цената на акциите им заради опасенията от корекция на пазара.

Анализатори предупреждават, че някои от компаниите са и силно задлъжнели. Това означава, че дори и малки промени могат да причинят големи проблеми и забавяния на проекти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още