IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемните кредити - още един горещ пазар в Китай

Инвеститорите засилват активността си, защото властите насърчават пазарните механизми за справяне с планината от дългове

11:49 | 22.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Проблемните кредити в Китай се превръщат в един от най-горещите активи заради засиления интерес на местни и чужди инвеститори, пише Bloomberg.

Цените на необслужваните заеми се повишават с повече от 30 на сто през тази година, показват данни на инвеститора в проблемни и подценени активи Belos Capital Asia Ltd.

През последните две години цената се повишава до около 50 цента за всеки долар от около 30 цента за долар, коментира Виктор Йон, партньор в сделките и услугите за бизнес възстановяване в PricewaterhouseCoopers LLP в Шанхай. На международните пазари такива нива са рядкост, допълва той.

За сравнение, при предишни „прочиствания“ на проблемни кредити – например в периода 2001-2008 г., необслужвани кредити се продаваха на цена от 20 цента за долар.

„Има прекалено много купувачи на необслужвани кредити“, коментира и Хансън Уон, главен изпълнителен директор на Belos Capital в Хонконг. Според него при тези цени трудно може да се постигне печалба от такива инвестиции.

Инвеститорите в проблемни кредити засилват активността си, защото китайските власти насърчават пазарните механизми за справяне с планината от дългове на фона на забавящия се икономически растеж. През последните две години необслужваните кредити на банките отчитат ръст от 61% до 1,58 трлн. юана (231 млрд. долара) към края на март.

Същевременно скокът в оценките на имотите подобрява и перспективите за възстановяване на дълговете. В комбинация със засилващото се парично предлагане това увеличава цените на проблемните кредити дори и в по-слабо развитите региони в Китай, според местния инвеститор в проблемни активи Bald Eagle Asset Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още