IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбата на Plaza Hotel в Ню Йорк се превърна в международен спектакъл

Индийското правителство заплашва да отнеме хотела и други активи на Субрата Рей, който вече повече от година е в затвора

16:31 | 07.10.15 г.
<p>
	Plaza Hotel в Ню Йорк. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Plaza Hotel в Ню Йорк. Снимка: архив, Ройтерс

Продажбата на една от емблемите на Ню Йорк - Plaza Hotel, е на практика блокирана, пише The Wall Street Journal. Тя се превърна в нещо като международен спектакъл заради проточилата се съдебна битка на индийските регулатори и далечни заинтересовани страни.

Времето обаче изтича. Мажоритарният собственик на хотела – индийската компания Sahara Group, трябва да докаже, че ще плати дълговете си. Правителството на Индия пък заплашва да конфискува хотела и да го продаде на търг.

В центъра на битката за Plaza е Субрата Рой – един от най-известните индийски бизнесмени. Той е основател и лице на финансовия конгломерат Sahara Group. Той е в затвора вече повече от година, като му е определена гаранция от 1,6 млрд. долара.

През март 2014 г. съдът потвърди, че Рой не може да плати на кредиторите 4 млрд. долара.

Рой отрича обвиненията и твърди, че си е платил повечето от дълговете.

Евентуална продажба на Plaza би донесла достатъчно пари на Рой, така че той да се приближи към освобождаването си. Според запознати той разполага с оборудвана зала в затвора, от която води преговори с потенциални купувачи. Съдът му е разрешил да ползва видеоконферентна връзка, интернет и телефон, както и компютри и принтери, стенограф и асистенти, за да управлява бизнеса си.

Рой е преговарял да продаде Plaza и още два хотела в Лондон за 2 млрд. долара на неидентифициран купувач. До споразумение обаче така и не се е стигнало. Същевременно се засилва натискът върху него да продава имоти, защото Sahara не изпълнява задълженията си по дългове за около 800 млн. долара, свързани с Plaza, Grosvenor House в Лондон и Dream Hotel Downtown в Ню Йорк.

Според анализатори частната швейцарска инвестиционна компания Reuben Brothers, която притежава по-голямата част от дълговете на Sahara, вероятно ще се опита да влезе във владение на поне един от хотелите, като наложи възбрана.

И все пак индийското правителство може да ги изпревари. Върховният съд заяви, че ще разгледа възможностите за назначаването на синдик, който да продаде Plaza и другите хотели на компанията. В понеделник съдът се придвижи с още една крачка напред, като даде четири седмици на конгломерата на Рой да обясни защо активите да не станат негово владение.

Sahara започна да купува луксозни хотели по света през 2010 г., когато плати 470 млн. паунда (713,5 млн. долара) за Grosvenor House в Мейфеър в Лондон. Две години по-късно компанията похрачи още около 800 млн. долара за мажоритарния дял в Plaza и Dream Hotel Downtown. За да финансира сделката, конгломератът взе заем от 900 млн. долара от Bank of China.

Индийските регулатори обаче междувременно обвиниха две дъщерни компании на Sahara, че са набирали средства от частни инвеститори незаконно. Сумата възлиза на около 4 млрд. долара. Регулаторите наредиха на компанията да възстанови парите на инвеститорите, като с лихвите сумата набъбна до 6 млрд. долара.

Активите на компанията са интересни на инвеститорите, особено във време на продължително ниски лихви и волатилност на пазарите. Според запознати източници различни варианти за придобиване са проучвали Blackstone Group LP, J.P. Morgan Chase & Co. и Canyon Capital Advisors.

Sahara Group преговаря с китайската държавна строителна компания Shanghai Municipal Investment Group за продажбата на Plaza, посочват други запознати източници. Компаниите отказват коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още