Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Продажбите на апартаменти в Манхатън достигнаха 30-годишно дъно

Средната продажна цена в скъпия квартал на Ню Йорк се е понижила с 18%

Продажбите на апартаменти в Манхатън достигнаха 30-годишно дъно

Снимка: Sarah Blesener/Bloomberg

Продажбите на апартаменти в Манхатън през второто тримесечие са регистрирали най-големия си спад от три десетилетия и най-лошото тримесечие в историята, тъй като блокадата и бягството от градовете след кризата с COVID-19 замразиха пазара, предава CNBC.

Общият брой на продажбите през второто тримесечие е намалял с 54%, най-големия процентен спад от 30 години, сочи доклад на компаниите Miller Samuel и Douglas Elliman. Средната продажна цена се е свила с 18% до 1 млн. долара, най-големия спад от десет години.

През тримесечието са регистрирани само 1147 продажби, най-ниския брой в историята, сочат данни на Compass.

Макар че данните се отнасят за минал период и отразяват внезапното затваряне на имотния пазар и на икономиката на Ню Йорк по време на коронавирусната пандемия, мащабът на спада показва колко далеч трябва да се изкачат недвижимите имоти в Манхатън, за да се възстановят. Брокери нямаха право да показват апартаменти от март до 22 юни, така че купувачите можеха да възобновят покупките едва през миналата седмица.

„Манхатън на практика беше затворен през второто тримесечие до последната седмица“, се посочва в доклада на Miller Samuel и Elliman.

Още по темата
Макар че за финализирането на сделките е необходимо известно време, договорените продажби са намалели и през юни. Броят на новоподписаните договори за апартаменти е намалял със 78% миналия месец спрямо година по-рано, сочи докладът. Подписаните договори за мезонети са се свили със 74%. Апартаментите на цена между 2 и 4 млн. долара са понесли най-силен удар през юни с понижение от 86%.

Брокери казват, че бизнесът се е възвърнал след вдигането на забраната за огледи на място миналата седмица, като голям брой купувачи са започнали да оглеждат апартаменти.

„Брокерите работят безспирно в момента“, казва Бес Фрийдман, главен изпълнителен директор на Brown Harris Stevens.

Но много потенциални купувачи, особено заможните, напуснаха града за лятото, за да се установят в Хемптънс, Нова Англия или в западните щати и може да не се завърнат на пазара до есента или по-късно. Някои може да не се завърнат изобщо заради безпокойството за здравето и трайните последици от кризата с COVID-19 за удобствата и инфраструктурата в Ню Йорк.

Предстои да се види и дали сделките с отстъпка, които купувачите очакват, ще се материализират. При толкова малко сделки истинската цена остава голямо неизвестно, казват анализатори. До момента продавачите понижават цените само едноцифрено, което може да не задоволи днешните купувачи, търсещи големи отстъпки. Купувачите, които правят предложения за понижение на офертната цена с над 10%, в повечето случаи получават отказ, сочи изследване на брокера на недвижими имоти Фриц Фриган от Halstead.

„Продавачите не могат да държат цените отпреди пандемията. Всички трябва да са разумни и честни към новата обстановка“, казва Фрийдман.

Според брокери на недвижими имоти най-непосредственият натиск ще бъде върху наемния пазар, тъй като наемателите могат по-лесно да напуснат града, а по-малко наематели се нанасят.

„Ще има невероятно предлагане на жилища под наем. Ще видим много преговори и стимули от собствениците“, смята Фрийдман.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Бързият растеж на един от най-горещите имотни сектори вече е в миналото