IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на имоти в Пекин са скочили с 65% през 2015 г.

Сделките са подкрепени от благоприятните условия в жилищното кредитиране и данъчното облагане

18:18 | 27.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Продажбите на имоти в Пекин са нараснали с 64,8% през 2015 г., подкрепени от по-благоприятните жилищни политики, сочат данни от доклад на местните власти в столицата на Китай, цитирани от Ройтерс.

Повишените стимули от страна на правителството са обърнали тенденцията на пазара, след като през 2014 г. обемът на продажбите се сви с 30%, става ясно от доклада.

Влияние върху пазара оказва и основният лихвен процент за жилищните заеми, който беше понижен до най-ниско равнище от повече от десетилетие.

„Държавните политики в областта на жилищното кредитиране и данъчното облагане са най-благоприятните за последните години“, пише в доклада.

Броят на продажбите на новопостроени и съществуващи жилища в Пекин е нараснал със съответно 26% и 90,7% през миналата година, сочат данните.

Китай постигна малко по-силен от очакванията икономически растеж през второто тримесечие на фона на жилищния бум и мащабните държавни инвестиции в инфраструктурата. Последните данни обаче разкриват, че ръстът на инвестициите в имоти се охлажда.

Някои от най-големите градове в страната бяха принудени да наложат ограничения на сделките с имоти, след като рязкото им поскъпване породи опасения от формиране на балон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още