Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Продажбите на жилища в Дубай достигнаха 8-годишен връх през първото полугодие

Свръхпредлагането задържаше цените на жилищата в града, но тази година се очаква най-малкият брой завършени жилища оот 2012 г. насам

Продажбите на жилища в Дубай достигнаха 8-годишен връх през първото полугодие

Снимка: Bloomberg LP

Сделките с жилищни имоти в Дубай са достигнали най-високото си ниво от 2013 г. насам през шестте месеца до юни, тъй като хората са търсели по-големи жилища, подкрепяйки цените на пазар, който от години е засегнат от прекомерно предлагане, предава Bloomberg.

Средните цени на жилищата са нараснали с 2,8% през шестте месеца до юни, сочат данни на консултантската компания CBRE. „Предвид силното търсене, подкрепящо пазара, наблюдаваме, че представянето на цените се подобрява значително“, коментира Таимур Хан, ръководител на изследванията в CBRE. Въпреки това ръстът е от ниска база спрямо цените от юни 2020 г., когато светът трябваше да се справя с блокадите.

Обемът на трансакциите е нараснал през първото полугодие със съответно 69,2% и с 46,4% спрямо същите периоди на 2020 и 2019 г., сочат данните на CBRE. Луксозният сегмент на жилищния пазар в Дубай, състоящ се предимно от еднофамилни жилища, отчита ръст на търсенето и има основен принос за ръста на средните цени.

Още по темата
Луксозният сегмент на пазара се съживява в града, който се превърна в рай за богати европейци, бягащи от блокадите, и за други, привлечени от лесното ваксиниране срещу COVID-19. Бизнес и туристическият хъб в Близкия изток стана още по-привлекателен след забавянето на имотния пазар, което започна преди около седем години и изтри над една трета от стойността на жилищата.

Жилищният пазар се радва на продължителен бум в цял свят, като цените растат с най-бързия си темп от 2006 г. насам, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Цените на жилищата растат двуцифрено на годишна база. По-рано тази година HSBC Holdings съобщи, че растящото търсене на по-големи жилища по време на пандемията ще подкрепи още повече имотния пазар в Дубай, което е в унисон с анализаторите на Morgan Stanley, очакващи силният ръст на цените да се задържи „няколко години“.

В Дубай хроничното свръхпредлагане донякъде задържаше ръста на цените, но тази година се очаква най-малкият брой завършени жилища от 2012 г. насам. От началото на 2021 г. са били построени 18 616 жилища, а още 37 466 се очаква да бъдат финализирани до края на годината, което е под първоначалните прогнози за 83 хил., показват данните на CBRE.

„В града не се очакват ръстове на цените, а достъпността остава проблем. Заради свръхпредлагането цените в града ще останат на досегашното си равнище, ще трябва да почакаме известно време преди цените да започнат да растат в цял Дубай“, казва Хан.

В същото време цените на наемите продължават да намаляват със спад от 5,9% в годината до юни 2021 г. Това показва предизвикателствата, пред които е изправен пазарът като цяло. Апартаментите са най-голямата спирачка със спад на наемите от средно 8,1% на фона на продължаващото свърхпредлагане. През същия 12-месечен период наемите на вили са нараснали с 10,1%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Как сградите влизат в битката за намаляването на енергийната зависимост на ЕС