Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Продажбите на жилища в Манхатън достигнаха 30-годишен връх

Въпреки това наличностите от жилищни имоти са със 17% над средното равнище за третото тримесечие

Продажбите на жилища в Манхатън достигнаха 30-годишен връх

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на апартаменти в Манхатън са нараснали до рекордно ниво през третото тримесечие, след като купувачите са купили каквото могат, но наличностите остават високи, пише Bloomberg.

Финализираните покупки са достигнали 4523 броя, най-високото ниво за тримесечие от началото на воденето на статистика през 1989 г., сочат данни на компанията за оценка на имоти Miller Samuel и на агенцията за недвижими имоти Douglas Elliman Real Estate. Средната цена на всички имоти, които са сменили собственика си, е нараснала с 1,4% спрямо година по-рано до 1,12 млн. долара.

Купувачи на жилище, които са отлагали покупките в началото на коронавирусната пандемия, са се завърнали мощно, усещайки шанса да си осигурят сделка, докато градът продължава да се възстановява. Работодателите постепенно връщат служители в офисите с успокояването на ръста на случаите на коронавирус през последно време и завръщането на Broadway – малки индикатори на доверие, че сега моментът за инвестиране е добър.

„Има повече оптимизъм и усещане за безопасност на пазара. И има усещане, че отстъпките заради COVID се изпаряват бързо. Те няма да се задържат твърде дълго“, отбелязва Джонатан Милър, президент на Miller Samuel.

Купувачите действат бързо – домовете, които са били продадени през тримесечието, са се задържали средно 152 дни на пазара, с 10% по-малко време спрямо предходните три месеца.

А някои са склонни да наддават – делът на финализираните сделки над офертната цена е 8,3%, най-високото ниво от три години насам.

„Хората научиха преди десет години, че когато имат подобна възможност за покупка, трябва да се възползват от нея“, казва Грег Хейм, главен икономист в компанията Brown Harris Stevens, която публикува собствен доклад за продажбите на жилища в Манхатън.

Още по темата
Средната цена на препродажбите на апартаменти е нараснала с 9% на годишна база до средно 999 250 долара, показват данните на Brown Harris.

Ръстът на сделките е намалил огромния брой обяви в Манхатън от началото на пандемията. Към средата на септември в нюйоркския квартал има 6850 апартамента за продажба, с 28 на сто по-малко спрямо година по-рано, сочи доклад на Corcoran Group.

Въпреки това наличностите остават на исторически високо ниво, което е със 17% над средното за третото тримесечие, казва Милър.

„Купувачите все още имат значителен контрол върху сделките“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Сделките с бизнес имоти в САЩ са ударили нов рекорд миналата година