Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Продажбите на жилища в САЩ намаляват през ноември за първи път от пет месеца

Предлагането на домове на американския пазар достигна рекордно дъно

Продажбите на жилища в САЩ намаляват през ноември за първи път от пет месеца

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Продажбите на жилища в САЩ са намалели през ноември, тъй като предлагането на имоти за продажба е достигнало ново дъно, а силната икономическа инерция от средата на година се забавя през последните месеци на 2020 г., пише Wall Street Journal.

Продажбите на съществуващи жилища са намалели с 2,5% през ноември спрямо октомври до сезонно изгладен годишен темп от 6,69 млн., сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR). Това е първият спад от шест месеца насам. През ноември продажбите на стари жилища, които съставляват по-голямата част от жилищния пазар, нараснаха с 25,8% на годишна база.

„Несъмнено има твърде много купувачи съотнесено към продавачите“, коментира Лорънс Юн, главен икономист на асоциацията. „Това вероятно е основната причина за спада на продажбите“, допълва той.

Рекордно ниските лихви по ипотечните кредити подкрепят търсенето на жилища през последните месеци. Продажбите на съществуващи домове нарастваха пет поредни месеца до октомври, най-бързият сезонно изгладен годишен темп от 2006 г. насам. Същевременно опасенията от разпространението на вируса карат потенциални продавачи да се притесняват да пуснат жилището си на пазара.

Още по темата
Предлагането на жилищни имоти на пазара в края на ноември достигна най-ниското си ниво в историята от 1982 г. насам. Повсеместният недостиг на жилища за продажба създаде конкуренция сред купувачите и тласна цените нагоре.

Средната цена на съществуващите жилища е нараснала с 14,6% на годишна база до 310 800 долара, сочат данните на NAR. Растящите цени затрудняват навлизането на пазара на купувачи на първо жилище, съобщават брокери на недвижими имоти.

Към края на ноември на пазара е имало 1,28 млн. жилища за продажба, което е спад с 9,9% спрямо октомври и с 22% спрямо ноември 2019 г., показват данните на NAR. При запазване на настоящия темп на продажбите предлагането на жилища на пазара към края на ноември ще е достатъчно за 2,3 месеца, което е рекордно дъно.

Обикновено договорите за продажба на жилища се подписват един-два месеца след започването на сделката, така че данните за ноември до голяма степен отразяват решения за покупка от октомври или септември.

Данните на NAR показват, че продажбите на жилища са били особено силни във високия сегмент на пазара, като продажбите на домове на цена от 1 млн. долара нагоре са нараснали с 88% през ноември спрямо същия период на миналата година.

Продажбите на съществуващи жилища са намалели на месечна база в Средния запад, южните и североизточните щати, а в западните щати са останали непроменени.

Продажбите на нови жилища също растяха през последните месеци. Индексът на доверието на американските компании за жилищно строителство се понижи през декември, след като достигна рекорден връх през ноември, съобщи миналата седмица Националната асоциация на жилищните строители.

Новозапочнатите жилища нараснаха с 1,2% през ноември спрямо октомври, показаха данни на министерството на търговията от миналия четвъртък.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Първокласните молове в САЩ са загубили 45% от стойността си за четири години