IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в САЩ намалват повече от очакваното през декември

Според Националната асоциация на брокерите това се дължи на дългогодишния недостиг в сегмента на жилищата от по-нисък клас

08:18 | 25.01.18 г.
<p>
	Броят на старите къщи в САЩ е намалял до най-ниското ниво от януари 1999 г.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Броят на старите къщи в САЩ е намалял до най-ниското ниво от януари 1999 г. Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища в САЩ регистрират по-голям спад от очакваното през декември, след като предлагането на къщи на пазара намаля рекордно, което повиши цените и вероятно ще изолира някои купувачи на първо жилище, съобщава Ройтерс.

Сезонно изгладените данни на Националната асоциация на брокерите сочат, че миналия месец продажбите на съществуващи жилища намаляват с 3,6% на годишна основа до 5,57 млн. броя на фона на спадове в четири области.

Продажбите през ноември са ревизирани към понижение до 5,78 млн. броя, но все пак остават на най-високо равнище от февруари 2007 г. Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозират, че продажбите на нови жилища ще намалеят с 2,2% до 5,70 млн. броя през декември спрямо 5,81 млн. броя през ноември.

Продажбите на съществуващи жилища, които оформят около 90% от продажбите на къщи в САЩ, нарастват с 1,1% на годишна основа през декември.

Националната асоциация на брокерите отдава спада на продажбите през декември, който следва три последователни месеца на повишение, на дългогодишния недостиг в сегмента на жилищата от по-нисък клас.

Броят на старите къщи на пазара намалява с 11,4% до 1,48 млн. броя през декември, най-ниското ниво от януари 1999 г., когато асоциацията на брокерите започва да следи продажбите. Запасът от жилища се понижава с 10,3% спрямо предходната година, като регистрира годишен спад 31 поредни месеца.

При запазване на цените на жилищата през декември ще са необходими едва 3,2 месеца за изчерпване на наличния инвентар спрямо 3,5 месеца през ноември. Запас за шест месеца напред е смятан за здравословен баланс между търсене и предлагане.

Заради все още ограниченото предлагане средната цена на жилищата през декември нараства с 5,8% спрямо предходната година до 246 800 долара. Това е 70-ят пореден месец на повишаване на цената на годишна основа. Цените на жилищата се увеличават с 5,8% през 2017 г., което е шеста поредна година на растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още