IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в САЩ се насочват към дълбоко замразяване

Американците не са в настроение за купуване на жилище, тъй като се притесняват от задаващата се рецесия

10:24 | 27.03.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Sam Hall/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sam Hall/Bloomberg

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ са намалели за първи път от три седмици. Но за бъдещите купувачи на жилища, смразени от страха от забавяне на икономиката, лихвите по кредитите вече не са основно безпокойство, пише Bloomberg.

Средната лихва по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва е намаляла до 3,5% спрямо 3,65% миналата седмица, съобщи Freddie Mac в комюнике.

Американците, които са принудени да живеят под карантина, не са в настроение за купуване на жилище. Дори да могат да купят, мнозина се притесняват колко лоша ще е задаващата се рецесия и колко време ще продължи. Общо 3,28 млн. души са поискали помощи за безработица през седмицата до 21 март, най-високото ниво от началото на воденето на статистика през 1967 г.

Един от първите признаци за намаляване на търсенето е спадът с 15% на индекса на молбите за кредити за закупуване на жилище миналата седмица. Той е достигнал най-ниското си ниво от август м. г., сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери. Ипотечни Ипотечни

Продажбите на жилища ще намалеят независимо от лихвите по ипотечните кредити, казва Матю Спийкман, икономист в имотната компания Zillow. В крайна сметка вирусът ще отмине и лихвите по кредитите отново ще имат значение, допълва той.„Лихвите по ипотечните кредити ще помогнат, едва когато сме готови и на позиция за възстановяване“, смята Спийкман.

Лихвите по нови ипотечни кредити останаха упорито високи през последните седмици след рязък спад, който предизвика ръст на молбите за отпускане на заем. Средната лихва по 30-годишните кредити намаля до рекордно дъно от 3,29% в началото на този месец, сочат данни на Freddie Mac.

Някои кредитори бяха залети от документи и опитаха да отблъснат новата работа, като отказваха да отговарят на обаждания от заинтересовани заематели, намаляваха рекламите или дори повишаваха лихвите.

Федералният резерв, който понижи основната си лихва почти до нула, обеща да купи неограничени количества ипотечни облигации. Това може да помогне за успокояването на някои паникьосани инвеститори, които се стремят да си освободят пари, докато американци губят работното си място и изостават с плащанията по кредитите.

„Търсенето на недвижими имоти намалява. Но комбинацията от действия на Фед и предстоящи икономически стимули ще осигури значителна подкрепа на ипотечните пазари“, коментира Сам Катър, главен икономист във Freddie Mac.

Но Джеръми Сопко, главен изпълнителен директор на Nations Lending Corp., смята, че домакинствата плащат твърде много и не се възползват в пълна степен от усилията на Фед за понижаване на лихвите по кредитите.

Лихвите по традиционните 30-годишни ипотечни кредити с фиксирана лихва обичайно следват доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа, но този месец разликата между тях се увеличи близо до рекорден връх, сочат месечни данни на Bloomberg, които агенцията събира от 1998 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Държавата на Залязващото слънце..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Важното е борсата да расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още