IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Сингапур достигнаха двегодишен връх през септември

Имотният пазар в града устоява на най-тежката рецесия в историята му, породена от коронавирусната криза

10:48 | 15.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на жилища в Сингапур достигнаха най-високото си ниво от над две години насам през септември благодарение на ниските лихви и стимулите на правителството, смекчаващи последиците от коронавирусната пандемия, предава Bloomberg.

Продадените жилища са скочили с 5,6% до 1329 миналия месец, което е най-високото ниво от юли 2018 г. насам, сочат данни на Агенцията за градско преустройство.

Те показват, че имотният пазар в Сингапур устоява на най-тежката рецесия в града след два месеца на блокада за борба с коронавируса. За да смекчи последиците за икономиката, правителството задейства стимули на стойност над 100 млрд. сингапурски долара (73 млрд. щатски долара).

Цените на имотите също вървят нагоре, като са регистрирали ръст от 0,8% миналия месец, сочат първоначални данни.

По-силният от очакванията резултат кара анализаторите да ревизират прогнозите си, като сега те очакват цените да нараснат с 1,5% тази година. Преди това предвижданията бяха за спад с 6%.

Силните продажби се дължат на голямото търсене от местни купувачи, особено богати хора, търсещи активи с потенциал за растеж, коментира Кристин Сун, ръководител на изследванията в консултантската компания OrangeTee & Tie.

„Те може би смятат, че моментът е добър за навлизане на пазара, тъй като цените вероятно ще нараснат след пандемията, а икономиката на Сингапур пое по пътя на постепенно възстановяване“, допълва тя. „Цената на акциите на много жилищни компании намалява, което може да е накарало някои купувачи да побързат да придобият имот сега“, казва още Сун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още