IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Сингапур продължават да се свиват

Мерките за "охлаждане" на пазара дават резултат

09:26 | 17.01.14 г.
Продажбите на жилища в Сингапур продължават да се свиват

Продажбите на частни жилища от строители в Сингапур през декември са се свили с над 80% на годишна база, предаде Ройтерс. В тази ситуация индустрията се подготвя за тежка 2014 г. на фона на поредицата от държавни мерки за „охлаждане“ на пазара, които вече започват да дават резултат.

На пазара има малък брой мащабни нови проекти, а евентуалните купувачи са възпрепятствани от правила, ограничаващи размера на финансирането, което могат да получат.

На пазара през миналия месец са продадени едва 259 жилища - най-ниският брой от януари 2009 г. насам, показват данни на Агенцията за градско преустройство. Според анализаторите продажбите ще продължат да са слаби и през 2014 г., след като цените на жилищата в града-държава се покачиха с около 50% от 2009 г. насам.

"Ако сегашните мерки за "охлаждане" и правила за кредитиране останат в сила, общият брой на продажбите на ново строителство ще бъде най-малко с 30% по-нисък спрямо миналогодишния", коментира Алис тан от Knight Frank Singapore.

В същото време анализаторите предупреждават, че опасенията, че предстои голяма корекция на пазара на имоти и кредити, са преувеличени.

"Онова, което се случи през 2013 г., бе спринт през първото полугодие, а сега пазарът се забавя, за да си поеме въздух след въвеждането на мерките", твърди Дезмънд Сим от CBRE, който очаква през 2014 г. да бъдат продадени между 10 000 и 12 000 жилища спрямо малко под 15 000 през 2013 г.

Във вторник Централната банка на Сингапур заяви, че страната не е изправена пред риск от кредитен балон, а пазарът на имоти се стабилизира. Изявлението дойде като реакция на коментар, публикуван на сайта на Forbes, в който се твърдеше, че градът-държава се е запътил към криза в стил Исландия.

"Въпреки че сравнението между Сингапур и Исландия привлича вниманието, основното е, че двете страни имат много различни макроикономически основи", отбелязва икономистът от Credit Suisse Майкъл Уан.

От 2009 г. правителството в Сингапур е осъществило осем кръга мерки за "охлаждане" на пазара, целящи да предотвратят формирането на имотен балон. През юни миналата година властите въведоха нови правила, гарантиращи, че месечните погасителни вноски на всеки купувач на имот не надвишават 60% от доходите му.

В частни жилища в Сингапур живеят около 20% от общо 5,3-те милиона жилители, като останалите обитават построени от държавата имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още