IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на луксозните имоти в централен Лондон стабилно се подобряват

Според анализ докато търсенето и активността на имотите растат, спадовете в цените продължават да показват, че дъното е достигнато

18:31 | 11.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Стабилното възстановяване на продажбите на луксозни имоти в централен Лондон продължава и през лятото, след като понижените офертни цени все още стимулират търсенето, посочва нов анализ, цитиран от propertywire.com.

Според анализа докато търсенето и активността стабилно растат, спадовете в цените продължават да показват, че дъното е достигнато. Цените са се понижили с 0,2% през август, а годишният растеж се е забавил до 5,4%, което е най-бавният темп от ноември 2016 г., сочи индекс на продажбите на консултантската компания Knight Frank.

Макар че се наблюдава умерен спад на обема продажби от април насам заради политическата несигурност около парламентарните избори и преговорите за Brexit, обемът е нараснал с 21% през юни и юли спрямо 2016 г., показва проучването.

„Това отразява базовата тенденция на пазар, който се стабилизира през 2017 г., макар че е добре да се отбележи, че процесът не се случва по еднакъв начин на всички пазари, а чувствителността на купувачите към цените остава висока“, казва Том Бил, ръководител на жилищните проучвания за Лондон в Knight Frank.

Анализ на ръста по ценови диапазон разкрива, че по-скъпите имоти се представят много по-добре от по-евтините за шести пореден месец, докато пазарът се адаптира към по-високите нива на гербовия налог. В диапазона от 5 млн. до 10 млн. паунда цените са се понижили с 3,7% от началото на годината до август 2017 г. спрямо цялостния пазарен спад от 5,4%.

Нещо повече, индикаторите за търсене на Knight Frank показват очаквано одобрение в бъдещите данни, с 8-процентов ръст на броя на потенциалните нови купувачи, регистрирани между януари и август 2017 г. спрямо същия период на миналата година.

Новото предлагане на жилища през първите осем месеца на годината е със 17% по-ниско спрямо 2016 г. Спадът се дължи основно на ръста в предлагането миналата година заради вдигането на гербовия налог през април 2016 г. Нивото на предлагане като цяло е с 9% по-високо към края на август на годишна база.

„Влиянието на политическите събития и промените в гербовия налог означават, че сравняването на представянето на пазара през 2017 г. спрямо предишните години не е просто. Подобрение спрямо миналата година обаче е ясно забележимо, макар че всяко възстановяване остава сравнително слабо засега и е в съответствие с нашата прогноза за плавно движение на цените тази година“, допълва Бил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Metodiy
преди 6 години
http://***.investor.bg/analizi/113/a/svyrshi-li-piryt-na-globalniia-pazar-na-luksozni-imoti-241088/Последно. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Metodiy
преди 6 години
http://***.investor.bg/analizi/113/a/svyrshi-li-piryt-na-globalniia-pazar-na-luksozni-imoti-241088/Последно. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още