Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Продажбите на нови жилища в САЩ бележат спад през юни

Цените им също са намалели, но запасите растат

Продажбите на нови жилища в САЩ бележат спад през юни

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на нови жилища в САЩ са се свили през юни. В същото време запасите са се увеличили, а цените на жилищата са спаднали, което потенциално сочи за слабости на жилищния пазар, съобщава Wall Street Journal.

Покупките на новопостроени еднофамилни жилища - малка част от пазара, са намалели с 5,3% през юни на месечна база до сезонно коригирано ниво от 631 хил. броя, заяви министерството на търговията в сряда. Икономисти, анкетирани от изданието, очакваха продажбите да спаднат до сезонно ниво от 669 хил. броя.

Данните за продажбите на нови жилища могат силно да се различават от месец на месец. Спадът от 5,3% през юни бе обявен при статистическа грешка от 17,1 пр.п. Като цяло продажбите през първите шест месеца на 2018 г. са се увеличили с 6,9% спрямо същия период на миналата година. 

Още по темата

Продажбите на нови жилища достигнаха най-високото си ниво след рецесията през ноември, но оттогава спаднаха и остават доста под високите нива отпреди финансовата криза и рецесията през 2007-9 г.

Данните за юни показват различие спрямо последните тенденции към малък брой запаси и бързо растящи цени на жилищата.

Запасите са се увеличили леко, осигурявайки предлагане за 5,7 месеца напред, което е най-високото им ниво от миналото лято насам – потенциален сигнал, че търсенето от купувачите отслабва. Медианната продажна жена на ново жилище през юни е била 302 100 долара, което е с 4,2% под цената година по-рано. Медианната продажна цена наскоро достигна връх от 335 400 долара през март и оттогава постепенно спада.

Нарастващите лихвени проценти по ипотеките усложняват достъпността. Средната лихва по 30-годишен ипотечен заем с фиксиран лихвен процент е била 4,57% през юни спрямо 4,03% през януари, посочва Freddie Mac. Въпреки това лихвите остават доста под нивата през последните десетилетия.

Продажбите на съществуващи жилища, които представляват по-голямата част от пазара, са се свили с 2,2% през юни на годишна база, съобщи Националната асоциация на агентите на недвижими имоти в понеделник. Продажбите на жилища с предишни собственици са намалели на годишна база през пет от първите шест месеца на 2018 г.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Инвеститорите търсят алтернативни маршрути към пазарите на бизнес имоти в Европа