Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Продажбите на нови жилища в САЩ достигнаха 14-годишен връх през юли

Ниските лихви по ипотечните кредити стимулират строителен бум в предградията

Продажбите на нови жилища в САЩ достигнаха 14-годишен връх през юли

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на нови жилища в САЩ са скочили до най-високото си ниво от близо 14 години през юли, тъй като ниските лихви са помогнали за стимулирането на строителния бум в предградията, предава Bloomberg.

Покупките на нови еднофамилни жилища са нараснали с 13,9% спрямо юни до годишен темп от 901 хил. единици спрямо ревизираните към повишение 791 хил. единици през юни. Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за годишен темп на продажби от 790 хил. единици. Средната продажна цена е нараснала със 7,2% на годишна основа до 330 600 долара.

Продажбите на нови жилища са се увеличили по време на пандемията, защото лихвите по ипотечните кредити никога не са били толкова ниски, а обявите за стари жилища не са твърде много. Купувачите искат удобство по време на карантината като заден двор и стая за работа. Компаниите за жилищно строителство се насочват към предложения в по-ниския ценови сегмент, като разширяват обхвата на потенциалните купувачи.

„Имаме космически ръст от май насам. Търсенето е незадоволимо в момента“, коментира Рик Паласиос, директор на отдел „Изследвания“ в компанията John Burns Real Estate Consulting, която консултира компании за жилищно строителство.

Още по темата
Пазарът е толкова силен, че компаниите за жилищно строителство трябва да увеличават цените, за да забавят темпа на продажби и да сигурни, че няма да изчерпат наличностите си, допълва Паласиос. Около 70% от анкетираните компании за жилищно строителство от John Burns Real Estate миналия месец са заявили, че са повишили цените спрямо едва 27% през юли миналата година.

Три от четирите големи области в САЩ са регистрирали по-високи продажби на нови жилища през юли. Покупките са нараснали с 58,8% в Средния запад, скочили са с 13% в южните щати и със 7,8% в западните. Те са намалели с 23,1% в североизточните щати.

При настоящия темп на продажби предлагането на нови жилища е достатъчно за четири месеца.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Завръщането на служителите в офиса отслабва и това е проблем за градовете в САЩ