Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Продажбите на нови жилища в САЩ достигнаха най-високото си ниво от 1,5 години

Те са подкрепени от по-ниските лихви по ипотеките и от понижаването на цените

Продажбите на нови жилища в САЩ достигнаха най-високото си ниво от 1,5 години

Снимка: Ройтерс

Продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ са достигнали близо 1,5-годишен връх през март, подкрепени от по-ниските лихви по ипотечните кредити и цени на жилищата, съобщава Ройтерс.

По данни на министерството на търговията, оповестени във вторник, продажбите на нови жилища са нараснали с 4,5% до сезонно изгладен годишен темп от 692 хил. единици миналия месец. Това е най-високото им ниво от ноември 2017 г.

Още по темата
Това е трети пореден месец на ръст на продажбите на нови жилища. Темпът на продажбите през февруари беше ревизиран към понижение до 662 хил. единици спрямо обявените преди това 667 хил. единици.

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха продажбите на нови жилища, които съставляват около 11,7% от продажбите на жилищния пазар, да намалеят с 2,5% до годишен темп от 650 хил. единици през март.

Продажбите на нови жилища са стимулирани от разрешенията за строеж и обичайно са волатилни на месечна база. Те са нараснали с 3% на годишна основа. Средната цена на новите жилища е намаляла с 9,7% на годишна база до 302 700 долара през март, което е най-ниското ниво от февруари 2017 г.

Продажбите на нови жилища не са засегнати толкова остро от проблемите с наличностите, които преследват пазара на стари домове. Доклад от понеделник показа, че препордажбите на жилища са намалели през март заради продължаващия недостиг на домове на по-ниски цени.

Въпреки проблемите с предлагането на по-широкия пазар основите на жилищния пазар се подобряват. Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва са намалели с около 80 базисни пункта от ноември миналата година, сочат данни на ипотечната компания Freddie Mac. Това се случва след неотдавнашно решение на Федералния резерв да замрази повишаването на лихвите.

Освен това поскъпването на жилищата се забавя, а ръстът на заплатите се ускорява. Въпреки това недостигът на земя и работна ръка ограничават възможностите на строителните компании да се заемат с повече проекти за жилища на по-ниски цени. Инвестициите в жилищно строителство са се свили с 0,3% през 2018 г., което е най-големият спад от 2010 г.

Продажбите на нови жилища в южните щати, които съставляват мнозинството трансакции, са нараснали с 3,6% през март и са достигнали най-високото си ниво от юли 2007 г. Продажбите в Средния запад са се повишили със 17,6%, а тези в западните щати са отбелязали ръст от 6,7%. Но продажбите в североизточните щати са се свили с 22,2%.

Миналия месец на пазара е имало 344 хил. нови жилища, което е спад с 0,3% спрямо февруари. При запазване на темпа на продажби през март ще са необходими шест месеца за изчистване на запасите от жилища на пазара, което е спад спрямо 6,3 месеца през февруари.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
За първи път от седем години: цените на жилищата в САЩ намаляват