Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ намаляват за четвърти път за 5 месеца

Това е сигнал, че жилищният пазар в страната все още търси дъното си

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ намаляват за четвърти път за 5 месеца

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са намалели с повече от очакванията през март, което предполага, че жилищният пазар все още търси дъното си след слабата 2018 г., съобщава Bloomberg.

Сделките са намалели до 5,21 млн., което е с 4,9% по-малко спрямо данните от февруари. За сравнение, в проучване на Bloomberg икономисти прогнозираха, че продажбите през март ще достигнат 5,3 млн. Средната продажна цена обаче се е повишила с 3,8% спрямо предходната година. 

Продажбите на съществуващи жилища се понижиха за четвърти път за последните пет месеца въпреки по-ниските лихви по ипотечните кредити, устойчивото нарастване на запасите и по-бавното поскъпване на жилищата.

Данните сигнализират, че секторът на жилищните имоти може да се нуждае от повече време, за да се стабилизира, след като продажбите спаднаха до тригодишно дъно през януари. Последните данни допринасят към сигналите за охлаждане на пазара, включително и след като в петък стана ясно, че строителството на нови жилища се е свило до най-ниското си ниво от май 2017 г. 

Строителството на нови жилища в САЩ се понижи през март изненадващо до близо двегодишно дъно при силен спад и на разрешителните за ново строителство. 

Началното жилищно строителство се понижи през март с 0,3% до 1,139 млн. броя жилища на годишна база при прогноза за ръст с над 5% и след силен спад с близо 9% до 1,142 милиона през февруари (низходяща ревизия от 1,162 млн.), показват данни на Търговския департамент на САЩ. Това представлява най-ниско ниво на началното жилищно строителство от май 2017-а година насам.

За първите три месеца на 2019 г. строителството на нови жилища се сви с 9,7% спрямо същия период година по-рано.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Пълзи рецесията, пълзи...

Още от По света
Evergrande възобнови работата по над десет имотни проекта