Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ остават без промяна през август

Средната им продажна цена е нараснала с 4,6% и е достигнала 264,8 хил. долара

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ остават без промяна през август

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са останали непроменени през август след известен период на слабост на жилищния пазар, съобщава Wall Street Journal.

Продажбите на съществуващи жилища през август са задържали нивото си от предходния месец и са достигнали сезонно изгладен годишен темп от 5,34 млн. единици, сочат данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR). Икономисти, анкетирани от Wall Street Journal, очакваха, че продажбите са достигнали годишен темп от 5,38 млн. единици миналия месец.

Спрямо същия период на миналата година продажбите през август са намалели с 1,5%.

„Нашите брокери съобщават за най-силно търсене в по-ниския сегмент, но продажбите са намалели заради липсата на наличности“, казва главният икономист на асоциацията Лорънс Юн.

Още по темата
Забавянето на продажбите тази година се дължи на нарастващите предизвикателства пред жилищния пазар. Недостигът на жилища за продажба в момент на траен растеж на работните места и на заплатите подкрепя търсенето и допринася за бързия ръст на цените на жилищата.

В същото време лихвите по ипотеките са нараснали миналата година, като са увеличили разходите за закупуване на жилище. Средният лихвен процент по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва през август е бил 4,55%, което е повишение спрямо 4,03% през януари, сочат данни на Freddie Mac.

Средната продажна цена на съществуващо жилище през август е била 264,8 хил. долара, което е ръст с 4,6% спрямо същия период а миналата година. Наличните жилища за продажба на пазара са били достатъчни за задоволяване на търсенето за 4,3 месеца напред към края на август при настоящия темп на продажби.

Жилищното строителство е отбелязало силен ръст през август, но то продължава да се дължи главно на строителството на многофамилни жилища, докато ръстът при еднофамилните жилища е бил по-бавен. В същото време настроенията на строителите на жилища останаха непроменени през септември, след като се влошаваха през по-голямата част от 2018 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ достигнаха тримесечно дъно през януари