Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ с годишен спад шест поредни месеца

На месечна основа продажбите през юни са постигнали скромен ръст от 0,9%

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ с годишен спад шест поредни месеца

Снимка: Архив Ройтерс

Леко повишаване на наличностите от жилища за продажба в САЩ е върнало купувачите на пазара, съобщава CNBC.
Продажбите на съществуващи жилища са нараснали с 0,9% през юни спрямо май, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR). Те обаче намаляват с 2,5% спрямо юни 2017 г. Продажбите на съществуващи жилища отбелязват спад на годишна основа вече шест поредни месеца.

Продажбите са се повишили във всички области на страната на месечна основа, като са постигнали ръст от 1,4% в североизточните щати, от 0,5% в Средния запад, от 1,1% в южните щати и от 0,7% в западните щати. Спрямо година по-рано обаче продажбите намаляват във всички региони и са най-слаби в западните щати.

„След два поредни месеца на спад на продажбите на съществуващи жилища купувачите на домове на повечето пазари са имали малко повече късмет в намирането на жилище за закупуване миналия месец“, казва Лорънс Юн, главен икономист на NAR. “Положителните влияния от по-бързия икономически растеж и стабилната заетост се натъкват на негативните сили от по-високите цени на жилищата и лихвите по ипотеките“, допълва той.

Още по темата
Острият недостиг на жилища за продажба преследва жилищния пазар повече от една година. С нарастването на търсенето цените продължават да се нажежават. Общите наличности от жилища към края на юни са нараснали с 0,5% спрямо юни 2017 г., което е първият ръст на годишна основа от три години насам.

„Въпреки че малко повече собственици на жилища пускат дома си на пазара, наличностите все още са недостатъчни и не отговарят на търсенето. В резултат на това натискът върху достъпността на жилищата изтласква някои бъдещи купувачи от пазара и държи цялостните продажби под темпа от миналата година“, допълва Юн.

Ограничената достъпност е засегнала западните щати особено тежко. Продажбите на жилища в Южна Калифорния са се сринали през юни, тъй като купувачите са изправени пред главозамайващи цени, съобщава компанията CoreLogic. Някои продавачи започват да намаляват цените, а брокерите съобщават и за по-слабо наддаване около цените. Това може да се окаже повратен момент за пазара.

Макар и леко повишаването на продажбите на съществуващи жилища през юни показва, че с появата на повече наличности на пазара има купувачи, които са готови да го поемат. Една от спънките са лихвите по ипотечните кредити. Те почти не са се променили през юни, но отново започват да растат през юли. Ако лихвите се повишат още по-решително, особено на фона на все още високите цени на жилищата, продажбите могат да намалеят още повече.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Китайски инвеститори изкупуват луксозни жилища във Виетнам