IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на земя за жилищно строителство в Лондон намаляват

Наблюдава се "осезаемо прекъсване" на активността на пазара, отбелязва консултантската компания Cushman & Wakefield

13:23 | 29.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на земя за жилищно строителство в Лондон намаляват

Активността на пазара на първокласна земя за жилищно строителство в Лондон изпитва „осезаемо прекъсване“, докато строителите осмислят силната активност в началото на годината, смята консултантската компания в сектора на недвижимите имоти Cushman & Wakefield.

„През последните три тримесечия на 2014 г. пазарът на земя за жилищно строителство в Лондон беше белязан от период на силни продажби от станата на жилищни строители, жилищни асоциации, предприемачи и частни лица, които неуморно купуваха земя, за да се възползват от активния период както на вътрешния, така и на международния пазар“, посочва ръководителят на отдела по жилищно строителство и инвестиции в Cushman & Wakefield Джак Симънс.

„Както и да е, очаква ни промяна. През последния месец цените на първокласните жилища в центъра на Лондон спаднаха, според някои наблюдатели с до 20%. Когато съберете заедно всички данни обаче се получава спад в рамките на около 3%. На противоположния полюс пък е промяната на пазара на обикновени жилища в Лондон. Той е много силен, достигайки ръст от близо 11% през последния месец“, казва Симънс.

„Очакваме осезаемо прекъсване, не намаляване, на активността при продажбите на първокласна земя за жилищно строителство в Лондон спрямо началото на годината“, допълва той. Според него три са основните причини за прекъсването:

Строителите бяха заети с купуването на големи парцели земя и с попълването на регистрите си за поръчки, което означава че капиталовите ресурси се изчерпват;

Заетостта в сектора почти е достигнала пълния си капацитет и перспективите пред допълнителното наемане на служители в краткосрочен план са малки;

На фона на „охлаждащия“ се международен пазар строителите като цяло не са склонни да се напъват допълнително, особено след като печалбите в момента са стабилни, а акционерите биват награждавани с дивиденти. 

„Последното тримесечие на 2014 г. ще бъде добро за продажбите на земя, които са добре подсигурени и ще представляват лесно решение за строителите. Проектите на не толкова привлекателни места, с повече неизвестни, вероятно ще останат под кривата“, отбелязва Симънс.

„Смятам, че пазарът върви към балансиране от недостатъчното предлагане. Този баланс обаче ще бъде само временен като, предлагането отново ще започне да изостава през първото тримесечие на 2015 г. в очакване на изборите“, казва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още