IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите на луксозни имоти в Лондон свалят цените

Собствениците на около 75% от обявените за продажба луксозни имоти в града са намалили офертните цени след референдума за членството в ЕС

13:04 | 14.09.16 г.
Продавачите на луксозни имоти в Лондон свалят цените

Продавачите на луксозни имоти в Лондон продължават да намаляват офертните цени след вота за Brexit и на фона на политическата несигурност, както и високите данъци върху имотите в най-горния сегмент от пазара, обезкуражаващи купувачите, пише Bloomberg.

Компанията за проучвания Lonres изчислява, че собствениците на около 75% от обявените за продажба луксозни имоти в британската столица са намалили офертните цени след референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС).

За сравнение, в 10-те седмици преди вота се е наблюдавал 33% ръст на офертните цени, показват данните на компанията.

И преди референдума най-високият сегмент от пазара се представяше колебливо заради силното увеличение на данъците за най-скъпите имоти, включително и гербовия налог при сключването на сделка.

След вота за Brexit цените на имотите в Челси и Найтсбридж – два от най-популярните района сред купувачите на луксозни имоти в Лондон, са се понижили със съответно 9% и 7% в сравнение с миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Експерти допълват, че най-големи щети върху този сегмент от пазара са нанесли данъчните промени от миналата година, както и увеличението на гербовия налог от април.

Средната цена на кв. м на луксозните жилища в Лондон след референдума за членството на Великобритания в ЕС е паднала с почти 4% на годишна база до почти 19 200 британски паунда, отчита консултантската компания Property Vision Ltd.

За 10-те седмици след вота продажбите са намалели с 42% от почти 7 хил. през миналата година до малко над 4 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още